Nieuwbouw

Waar moet je aan denken als je zelf een huis wil laten bouwen

Waar moet je aan denken als je zelf een huis wil laten bouwen
Ben je al lang op zoek naar het perfecte huis, maar kan je het niet vinden? Dan laat je het toch gewoon bouwen! Het klinkt heel simpel en op zich is dat het ook. Maar, als je ervoor kiest om zelf een huis te laten bouwen, kan dat wel een hele uitdaging zijn. Er komt tijdens het hele proces veel bij kijken en voor een geslaagd bouwproject is het essentieel om goed voorbereid te zijn. In dit artikel bespreken we waar je aan moet denken als je zelf een huis wil laten bouwen en welke mogelijkheden er zijn.

Je droomhuis

Hoe ziet jouw droomhuis eruit? Natuurlijk moet je nadenken over het ontwerp van jouw huis. Wil je een modern of juist klassiek ontwerp? Welke indeling past bij jouw wensen en behoeften en welke materialen zou je graag gebruiken? Een stevig huis van steen, of een duurzame woning van hout, een vrijstaand huis of een gekoppelde woning in een collectief project? Er zijn veel verschillende mogelijkheden als je zelf een huis wil laten bouwen. Zo kun je kiezen voor traditionele nieuwbouw waarbij alles wordt gebouwd vanaf nul, maar er zijn ook opties zoals prefab- of houtskeletbouw.

Prefab-bouw is een methode waarbij delen van het huis al in de fabriek worden gemaakt en vervolgens op locatie in elkaar worden gezet. Dit heeft als voordeel dat het sneller gaat dan traditionele nieuwbouw, omdat veel werkzaamheden al in de fabriek plaatsvinden.

Houtskeletbouw is ook een populaire optie waarbij het skelet van het huis gemaakt wordt van houten balken. Dit heeft als voordeel dat het goedkoper is dan traditionele nieuwbouw en het heeft een natuurlijke uitstraling.

Hoe jouw droomhuis er ook uit moet komen te zien, voor het realiseren ervan is het verstandig om hulp te vragen van een architect of aannemer die gespecialiseerd is in nieuwbouwprojecten.

Praktische zaken

Natuurlijk komen er veel praktische zaken bij kijken. Bijvoorbeeld de locatie van je huis. Heb je al een kavel, of moet dat er ook nog komen? Wil je op zoek gaan naar een stuk grond of heb je al een locatie op het oog? Als je nog geen geschikte locatie hebt gevonden, is het verstandig om op zoek te gaan naar beschikbare kavels in de buurt van jouw woonplaats of in de regio waar jij graag zou willen wonen.

Wanneer je eenmaal een kavel op het oog hebt, moet er ook rekening gehouden worden met de bouwvoorschriften en vergunningen. Deze verschillen per gemeente en provincie, dus informeer hier tijdig naar. Zorg dat je zeker weet dat je op de grond die jij op het oog hebt, je het huis van je dromen mag bouwen. Vraag ook tijdig alle vergunningen aan, want het kan soms lang duren voordat alle vergunningen rond zijn. Houd hier dus ook rekening mee in de planning.

Energiezuinigheid speelt tegenwoordig ook steeds meer een rol bij nieuwbouwwoningen. Denk daarom na over duurzame opties zoals zonnepanelen, warmtepompen en goede isolatie. Informeer of je in jouw gemeente in aanmerking kunt komen voor subsidies en/of kortingen. De overheid stimuleert energiebesparing en als huiseigenaar kun je vaak in aanmerking komen voor gunstige leningen en tegemoetkomingen.

Een energielabel is voor woningen verplicht bij verkoop en bij oplevering. Het is dus slim om duurzaam te bouwen met het oog op een gunstig energielabel. Daarmee bespaar jij straks op je energiekosten en laat je een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter en ben je al klaar, mocht je willen gaan verkopen. Je kunt een energielabel gemakkelijk online offertes aanvragen bij een energie adviseur. Deze zal dan een bezoek brengen aan je huis om de beoordeling te doen.

Juridische zaken

Bij het laten bouwen van een huis komen ook juridische zaken kijken. Zo moet er bijvoorbeeld een aannemingsovereenkomst worden opgesteld tussen jou en de aannemer. Hierin staan de afspraken over de bouw, kosten en oplevering. Voor financiering zal je een bezoek aan je bank moeten brengen en ook daar zullen papieren moeten worden getekend.

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de verzekeringen die nodig zijn tijdens de bouw en na oplevering. Denk hierbij aan een CAR-verzekering (Construction All Risk) voor eventuele schade tijdens de bouw en een opstalverzekering voor na oplevering.

Kortom, als je zelf een huis wil laten bouwen, zijn er veel zaken waar je aan moet denken. Het is belangrijk om tijdig te beginnen met de voorbereidingen en om hulp in te schakelen van experts op het gebied van nieuwbouwprojecten. Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om de bouwmethode, dus kies wat het beste bij jou past. Door goed voorbereid te zijn en rekening te houden met alle praktische en juridische zaken, kun je straks genieten van jouw droomhuis.

Ook interessant