Verwarming & Sanitair

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe CV?

Waar let je op bij het kopen van een nieuwe CV?
Het is een uitgave die je niet dagelijks doet. Toch is hij noodzakelijk op het moment dat je CV kapot gaat of aan vervanging toe is. Het uitkiezen van een nieuwe CV kan daarom best lastig zijn. Een goede CV in je huis is essentieel. Deze regelt immers je verwarming en in de meeste gevallen ook je warm water. Daarom is het belangrijk dat je de goede keuze maakt. Om je op weg te helpen gingen wij op zoek naar alle belangrijke informatie die je nodig hebt bij het uitkiezen van een nieuwe CV.

Alleen verwarming of ook warm water?

Het eerste punt waar je op moet letten is of je wilt dat ook het water wordt verwarmd door de CV-ketel. In de meeste gevallen is dit zo, tenzij je in je huis gebruikmaakt van boilers om het water te verwarmen. Een CV-ketel die ook het warm water verzorgd wordt een CV-combiketel genoemd. CV-combiketels heb je in allerlei soorten en maten. Onderhoud je zo’n ketel goed dan gaat deze vele jaren mee. Om de juiste te kiezen heb je meer informatie over het vermogen van de ketel nodig.

Het vermogen van de ketel

Een CV-ketel moet genoeg capaciteit hebben om het huis te verwarmen. Heeft je CV-ketel te weinig vermogen dan wordt het huis niet goed verwarmd en zit je alsnog in de kou. Heeft je ketel te veel vermogen dan wordt er onnodig veel energie gebruikt. Dit zul je merken op je energierekening. Het is dus belangrijk om een ketel te kiezen met het juiste vermogen. Om het juiste vermogen te bepalen houd je ten eerste rekening met de isolatie van je woning. Het vermogen van een CV-ketel wordt uitgedrukt in Kilowatt. Woon je in een appartement dan heb je een vermogen nodig van 11 tot 23 kilowatt. Een tussenwoning heeft een CV-ketel nodig met een vermogen van 16 tot 28 kilowatt. Woon je in een vrijstaande woning? Dan heb je een CV-ketel nodig met een vermogen van meer dan 30 kilowatt.

De CW-waarde

De CW-waarde geeft aan hoeveel warm water je CV levert. Hoe hoger de CW-waarde hoe meer warm water de CV-ketel kan leveren. Let hier dus ook op als je niet onder een koude douche wilt staan. Een CV-ketel met een CW-waarde van 6 kan 23 liter van 40 graden per minuut leveren. Als je meerdere badkamers hebt, waar meerdere mensen tegelijk een douche nemen is een CV-ketel met CW-waarde 5 of 6 aan te raden. Zo heb je nooit een tekort aan warm water. Een ketel met CW-waarde 4 is geschikt voor de gemiddelde tussenwoning en prima geschikt wanneer je een douche of bad hebt. CV-ketels met deze CW-waarde zijn eenvoudige en zuinige CV-ketels. Ketels met een CW-waarde onder de 3 komen steeds minder voor en zijn alleen geschikt voor een klein appartement of eenpersoonshuishouden.

Hoe koop ik een nieuwe CV-ketel

Als je weet welke CV-ketel je moet kopen kun je deze eerst aanschaffen en laten installeren door een gespecialiseerd installatiebedrijf. Er zijn ook bedrijven die de cv ketel kopen en installeren. Een dergelijk bedrijf kan je ook het juiste advies geven over jouw situatie en de prijzen zijn transparant. Je ziet zo gelijk wat je kwijt bent aan de aanschaf en de montage. Op deze manier ben je verzekerd van de juiste CV-ketel voor jouw woning.

Ook interessant