Zelf de cv-ketel of HR-ketel bijvullen: stappenplan

Bron: Bouw & Wonen
Zelf de cv-ketel of HR-ketel bijvullen: stappenplan
Als je merkt dat de verwarming niet meer zo goed opwarmt, is het bijvullen van de cv-ketel vaak de oplossing. Dit is geen lastig klusje, waardoor je het prima zelf kunt uitvoeren. In dit artikel lees je een aantal handige tips en een stappenplan voor het bijvullen van de cv-ketel.

Verschil tussen cv-ketel en hr-ketel

In de titel van dit artikel benoemen we naast de cv-ketel ook een hr-ketel. Omdat deze twee termen vaak naast elkaar worden gebruikt, kan er snel verwarring over ontstaan. Kort samengevat is een hr-ketel een extra zuinige verwarmingsketel met dus een hoog rendement. Aangezien de ‘standaard’ cv-ketels tegenwoordig al vrij zuinig zijn, is het verschil tussen een cv-ketel en hr-ketel niet meer ontzettend groot. Verdiep je bij het aanschaffen van een nieuwe ketel zeker in beide opties.

Zelf cv-ketel bijvullen: benodigdheden

Zorg ervoor dat je de volgende spullen bij de hand hebt als je de cv-ketel gaat bijvullen:
  • Lege emmer of grote bak
  • Handdoek of andere goed absorberende doek
  • Vulslang

Stap 1: zet de thermostaat uit

Draai de thermostaat omlaag en wacht tot de cv-ketel is afgeslagen. Dit kan ongeveer en kwartiertje duren. Haal daarna de stekker eruit bij een cv-ketel met analoge drukmeter. Moet je gebruik maken van een digitale display? Dan laat je de stekker erin.

Stap 2: sluit de vulslang aan

Vlakbij de cv-ketel vind je een waterkraan. Sluit hier de vulslang op aan, vul de slang met water (bij voorkeur onthard water) en sluit de kraan. Houd de slang omhoog en vergeet niet om er alvast een grote emmer onder te zetten. Vervolgens sluit je het andere uiteinde van de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel. Zet nu eerst de waterkraan open en daarna de vulkraan van de cv-ketel.

Stap 3: vul aan tot de juiste waterdruk

Vul het systeem totdat de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar is. Zoek eventueel op wat de perfecte druk is voor jouw installatie.

Stap 4: sluit af en zet aan

Als de juiste waterdruk is bereikt, draai je eerst de vulkraan dicht en vervolgens de waterkraan. Koppel de vulslang weer los en vang het water op in de emmer. Steek (indien nodig) de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact en laat de verwarming weer warm worden.

Als het bijvullen van de cv-ketel is gelukt, raden we aan om de radiatoren in je woning te ontluchten. Ook dit is een klusje dat je goed zelf kunt uitvoeren!

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo