Vorstvrije armaturen voorkomen dat waterleidingen breken

15 oktober 2021 Bron: Wisse-Worldcom
Vorstvrije armaturen voorkomen dat waterleidingen breken
Kou en vorst kunnen buitenkranen ernstig beschadigen als ze niet op tijd worden geleegd en afgesloten. Wanneer water bevriest en uitzet, kunnen leidingen barsten onder de toenemende druk. Dit kan ernstige schade toebrengen aan het metselwerk, de isolatie en de gevel. Schade als gevolg van bevriezing van buitenkranen is niet alleen vervelend, omdat de schade meestal pas ontdekt wordt als de kraan weer ontdooit, maar ook omdat niet alle verzekeringen de schade vergoeden. Als de waterschade lange tijd onopgemerkt blijft, moeten er kostenbare reparaties uitgevoerd worden. Hoewel bevriezing simpel voorkomen kan worden door de kraan voor de winter af te sluiten en leeg te laten lopen, vergeten veel mensen dat. Daarom heeft Schell een vorstvrije buitenkraan met een innovatieve beluchter - de POLAR II - op de markt gebracht.

De vorstvrije armatuur van de Duitse armaturenspecialist Schell is volledig van metaal en voorzien van innovatieve technologie die ervoor zorgt dat er geen water in de kraan blijft staan dat kan bevriezen. Zodra de buitenkraan gesloten wordt gaat de binnenventilatieklep open en wordt de kraan automatisch geleegd. Het water loopt weg terwijl er lucht naar binnen stroomt. Dat gebeurt altijd na gebruik van de kraan. Bladeren, stof of pollen hebben geen invloed op de werking van de POLAR II. Zelfs in de winter kunnen huisbewoners dus water gebruiken, bijvoorbeeld om schoon te maken of planten water te geven.

Vorstvrije armaturen voorkomen dat waterleidingen breken

POLAR II voor nieuwbouw en renovatie

De kraan POLAR II van Schell biedt bescherming tegen corrosie. Hiervoor zorgen het mat verchroomde oppervlakte en een beschermende coating die contact met het metselwerk voorkomt. De vorstbestendige Schell-armatuur is verkrijgbaar als montageset voor de nieuwbouw of als montageset voor renovaties van bestaande buitenmuren met een wanddikte van minimaal 20 tot maximaal 50 centimeter.

Met de ergonomische handgreep ‘Comfort’ is de vorstbestendige POLAR II van Schell bijzonder aangenaam en eenvoudig te bedienen. Als alternatief wordt ook een bovendeel voor de steeksleutel geleverd. Als accessoire is de afsluitbare handgreep ‘Secur’ verkrijgbaar, die beschermt tegen ongeoorloofd gebruik. Meer informatie is verkrijgbaar bij de Nederlandse reseller Hamers & Kesber of op www.schell.eu.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo