Voorzie je nieuwe ramen van een hor

25 juni 2021 Bron: Bouw & Wonen
Voorzie je nieuwe ramen van een hor
Veel huishoudens kiezen er bij de renovatie van hun woning voor, om de oude houten kozijnen te vervangen voor een kunststof variant. Een kunststof kozijn biedt verschillende voordelen; het vergt minder onderhoud, het biedt een hogere isolatiewaarde, enzovoorts. Het renoveren van de kozijnen en ramen in huis is een goed moment om ze van een hor te voorzien. Deuren kun je voorzien van een hordeur. Horren houden ongedierte buiten de deur, waardoor je de ramen in de warme zomermaanden open kunt laten staan. Het zorgt voor een natuurlijke ventilatie in huis, wat een dure en energievretende airco overbodig maakt. Niet alleen houdt een hor ongedierte buiten. Wist je dat horren ook de ideale oplossing zijn om pollen buiten te houden? Handig, wanneer jij of andere gezinsleden last hebben van hooikoorts in het voorjaar.

In dit artikel lees je meer over het kopen van horren voor de ramen in huis. Naast het feit dat je ramen van een hor kunt voorzien, zijn er ook speciale hordeuren. Je wilt immers ook de deur naar de tuin open kunnen laten staan op een mooie zomerdag!

Geschikte horren afhankelijk van het type raam

Het type raam wat je in huis geplaatst hebt, heeft een grote invloed op het type hor dat je kunt gebruiken. Onderscheid wordt gemaakt tussen een draai-kiepraam, een dakraam, een schuifraam, een raam welke naar binnen toe draait en een raam welke naar buiten toe draait.

Bij een draaikiepraam wordt aangeraden om voor een inzethor te kiezen. Deze inzethor is heel eenvoudig te plaatsen en kun je het hele jaar door laten zitten. Op het moment dat je de kunststof kozijnen reinigt, verwijder je de hor eenvoudig. Dit type hor kan niet gebruikt worden bij een dakraam. Voor dakramen wordt een raamrolhor of een voorzethor geadviseerd. Zo’n raamrolhor is ook ideaal voor de ramen die naar binnen toe geopend worden.

Heb je een raam welke naar buiten toe draait? In dat geval is een voorzethor geen optie, evenals dat een inzethor niet gebruikt kan worden. De raamrolhor is wel geschikt voor dit type raam. Bij een schuifraam wordt geadviseerd om advies in te winnen bij een specialist. Het is van verschillende factoren afhankelijk, welk type hor in dit geval de beste optie is.

Verschillende soorten gaas in horren

Niet alleen zit er een verschil in de horren die je in een raam kunt plaatsen. Ook onderscheiden horren zich door het type gaas waarvan deze voorzien zijn. Zoals eerder in dit artikel al genoemd werd, kan het aantrekkelijk zijn om een hor van pollenwerend gaas te laten voorzien. Pollenwerend gaas houdt zowel ongedierte, als in de lucht zwevende pollen buiten. Gebruik een pollenwerende hor al vroeg in het jaar, om minder last te hebben van hooikoorts!

Naast pollenwerend gaas is ook gaas voor gezinnen met huisdieren een goede optie. Dit type gaas is extra sterk. Het helpt te voorkomen dat het gaas direct beschadigd raakt, wanneer je hond of kat met diens poot op de hordeur slaat.

Andere soorten gaas welke in een hor voor ramen of deuren gebruikt kunnen worden zijn zwart en grijs gaas of extra transparant gaas. Ook extra transparant gaas is leverbaar in de kleuren zwart en grijs. Het voordeel van extra transparant gaas is logischerwijs dat je de hor nauwelijks ziet zitten. Niet iedereen vindt een hor in het raam of de deur even mooi. Met extra transparant gaas los je dit eenvoudig op! Zo zie je de hor nauwelijks, maar profiteer je wel van de voordelen die deze biedt.

Horren worden op maat gemaakt

Over het algemeen worden horren op maat gemaakt. Ieder raam is immers anders, wat betekent dat ook de maten van horren voor deze ramen van elkaar verschillen. Onder meer Horren.com is een verkoper die duidelijke instructies biedt voor het opmeten van de maten van de horren. Je kunt de horren vervolgens online op maat bestellen. Een bijkomend voordeel is het feit, dat de horren terug kunnen worden gestuurd als er per ongeluk een fout gemaakt is bij het opmeten van de maten. De kans op fouten is echter zeer klein, wanneer de instructies gevolgd worden.

Horren kunnen zelf geplaatst worden

Niet alleen het opmeten van de maten voor horren in ramen en deuren kun je eenvoudig zelf doen. Ook voor het plaatsen van de horren hoeft geen monteur langs te komen. Er worden handige stappenplannen meegeleverd, aan de hand waarvan je de hor in het raam of de deur kunt monteren.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Easykit
  • bouwinfo