De Verbouwing

Voorkom dat de kelder gaat drijven

Voorkom dat de kelder gaat drijven
De ruwbouw van de kelder is al geruime tijd klaar. Voor de graafwerkzaamheden en bouw is gebruik gemaakt van een pompinstallatie om het grondwaterniveau te verlagen. Tot op heden is de pomp blijven draaien om te voorkomen dat het grondwater een ongewenste hoogte zou bereiken en door de waterdruk de kelder omhoog zou duwen. De uitbouw van de woning is nu dusdanig gevorderd dat de pomp uitgezet mag worden. Er is al behoorlijk wat gewicht op de kelder aangebracht in de vorm van muren en een staalconstructie. Toch willen de architect en aannemer geen risico lopen, een drijvende kelder zou een catastrofe zijn. In het ergste geval moet deze dan worden afgebroken. Om het risico te beperken wordt de kelder gevuld met water. Een laag water van 20 tot 30 centimeter is voldoende om als extra gewicht te dienen.

de kelder wordt onderwater gezet
In de kelder is een laag water gezet om te voorkomen dat hij omhoog geduwd wordt door het grondwater

Water: vriend en vijand van de kelder

Een kelder en water, een niet zo graag geziene combinatie. Niemand wil immers water in zijn kelder. Een lekkende kelder is een naar probleem. De kelder muren moeten dus dik genoeg zijn om het water buiten te houden. Aan de buitenkant van de betonnen kelder is ook nog eens een beschermende laag aangebracht om te voorkomen dat het zure grondwater het beton aantast. En dan is er nog de waterdruk. De betonnen bak kan in principe drijven als het water genoeg druk uitoefent aan de onderkant van de kelder.

Toch is er ook veel water nodig om deze kelder mogelijk te maken. De kelder is gemaakt van beton, een product waar veel water bij gebruikt wordt om het te maken. En nu zorgt het water in de kelder ervoor dat deze netjes op zijn plaats blijft zolang de constructie boven de kelder nog niet klaar is. Binnen enkele weken zal het water uit de kelder worden gepompt en kan deze volledig drogen. Wordt vervolgd!

De pomp verlaat de werf
De pompinstallatie verlaat de werf na maanden van trouwe dienst.

Ook interessant