Nieuwbouw

Vlaming bouwt compact met oog voor duurzaamheid en design

De Vlaming bouwt de jongste jaren compacter maar boet zeker niet in aan comfort. Nieuwe woningen staan op kleinere bouwpercelen dan 10 jaar geleden (oppervlakte is gedaald met 18%) en meer Vlamingen wonen nu op een appartement (+5%) of in een rijwoning (+2%). De bouwer besteedt meer aandacht aan de energievriendelijkheid van zijn woning en kiest bewust voor onderhoudsvriendelijke materialen. Huishoudtoestellen, schakelaars, verlichtingsarmaturen en kranen met een mooi design genieten duidelijk de voorkeur. Dit alles blijkt uit een analyse van Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, en Nelectra, beroepsorganisatie voor de elektrobranche. Om de leden-aannemers en installateurs op de hoogte te brengen van de nieuwste woontrends, organiseren Bouwunie en Nelectra, samen met de Orde van Architecten, een ideeënweekend. Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 november kunnen aannemers, installateurs, architecten en interieurarchitecten een bezoek brengen aan de vakbeurs “Wonen in Stijl”. Bouwunie en Nelectra willen de kennis van de bouwprofessional op een hoger niveau tillen zodat deze zijn klant nog beter met raad en daad kan bijstaan. De vakman die op de hoogte is van de nieuwste materialen, technieken en regelgevingen heeft duidelijk een streepje voor op de zwartwerker of bijklusser.

Iedereen die actief is in de bouw weet dat de sector aan evolutie onderhevig is. Regelmatig duiken nieuwe trends in materialen, technieken en consumentenvoorkeuren op. Ook nieuwe regel- en wetgevingen hebben invloed op de manier waarop we bouwen en wonen. Bijblijven is dus de boodschap voor de bouwprofessional. Door zijn vakmanschap en kennis van alle evoluties biedt de geregistreerde aannemer een duidelijke meerwaarde aan zijn klant. Vele zwartwerkers en bijklussers zien door de bomen het bos niet meer. De jongste jaren is zoveel veranderd in het bouwen en wonen dat enkel de professional een duidelijk beeld daarover heeft. Bouwunie en Nelectra wensen van hun leden vakbekwame, moderne en professionele raadgevers van de bouwheren te maken en geven hen daaroe informatie over regelgeving, premies, technische onderwerpen, trends in bouwen en wonen en communicatie met medewerkers en klanten.

Wat zijn nu de belangrijkste trends ?
De jongste tien jaar zijn de woningen in het Vlaamse Gewest kleiner geworden. Er zijn nu meer woningen met een woonoppervlakte van minder dan 104 m² en minder woningen met een woonoppervlakte van 105 en meer m². Dit komt door de daling van de gemiddelde oppervlakte van de bouwgronden (-18% van 1995 tot 2005) en de toename van het aantal appartementen (+5% van 1995 tot 2005). De Vlaming bouwt dus compacter, wat ook weerspiegeld wordt in de stijging van het aantal rijwoningen (+2%) ten koste van het aantal open bebouwingen (-5%). Een compacte bouwstijl zorgt ook voor minder energieverlies wat in deze tijd van stijgende energieprijzen fel in de smaak valt.
Een eigentijdse, moderne stijl is de meest gevraagde manier van bouwen. De pastoriestijl is de jongste jaren aan een duidelijke opmars bezig en de fermette is passé. Door de compactere bouwstijl wordt de keuken vaker geïntegreerd in de leefruimte (halfopen keukens verhogen het ruimtegevoel en de kok blijft betrokken bij het leefgebeuren). De badkamer en de douche worden groter. De kinderen hebben vaker hun eigen douchecel. Opvallend is dat heel wat bouwers kiezen voor aanpasbare ruimtes. Het bureau kan later een slaapkamer worden, een kinderkamer wordt omgetoverd tot een logeerkamer, de speelzolder wordt later een hobbyruimte... Steeds vaker willen bouwers trouwens een bureau, al dan niet geïntegreerd in de leefruimte, en een vaste trap naar de zolder. Ook dressings zijn veelgevraagd. Een garage wordt wel voorzien, maar minder om de wagen in te zetten. Een doorsnee nieuwe woning heeft drie slaapkamers.
Frappant is dat de Vlaming onderhoudsvriendelijke materialen kiest.
De hogere aandacht voor duurzaam bouwen verhoogt de vraag naar isolatie (in muren en daken), hoogrendementsbeglazing en condensatieketels. De voordelen van inbraakwerend schrijnwerk zijn nog onvoldoende gekend. Er zijn bitter weinig stimuli voor inbraakwerende investeringen (dit in tegenstelling tot energiebesparende investeringen). Ook de budgetbeperkingen maken dat inbraakbeveiliging niet de topprioriteit van de bouwlustige is. Er gaat wel meer aandacht naar huishoudelektro, verlichting, domotica, VDI-netwerken en multimediatoepassingen. Huishoudtoestellen worden zuiniger (A+ energieklasse voor koelen en wassen) en hebben steeds vaker een aantrekkelijk design. De ontwerpers hebben ook oog voor nieuwe technologische mogelijkheden (bv. doordachte sturing van koeltoestellen). Elektro verbetert niet alleen de levenskwaliteit, het staat ook symbool voor genieten (wellness, high definition) en veiligheid (beveiliging tegen overspanning of blikseminslag)

Wonen in Stijl
Tijdens “Wonen in Stijl” tonen meer dan 25 fabrikanten en organisaties de nieuwste trends op vlak van interieurdecoratie voor de komende jaren. De unieke locatie van de Sky-Hall van Brussels Airport in Zaventem is voor de gelegenheid omgebouwd tot het mekka van de woontoekomst. De bezoeker kan zijn licht opsteken in zeven nagebouwde woonruimtes (woonkamer, badkamer, keuken, slaapkamer, kinderkamer, toilet en kantoor). Deze zijn volledig aangekleed volgens de nieuwe trends, gaande van verf, over architecturaal glas, tot domotica en verlichting.
Dit uniek evenement is enkel toegankelijk voor professionals binnen de bouwsector (architecten, interieurarchitecten, aannemers, installateurs, schrijnwerkers, schilders-decoratuers, stukadoors ...). De leden van Bouwunie, Nelectra en de Orde van Architecten mogen één klant (2 personen) meebrengen zodat die ideeën kan opsnuiven. Ze krijgen op één plaats een fraaie en inspirerende kijk op de toepassing van alle nieuwigheden in concrete leefsituaties. De toegang is gratis maar vooraf inschrijven is verplicht.
Vrijdag 16 november is voorbehouden aan architecten (van 13u tot 22u). Zaterdag 17 november is voor Bouwunie- en Nelectra-leden (van 11u tot 20u) en zondag 18 november opent “Wonen in Stijl” zijn deuren voor architecten, Bouwunie- en Nelectra-leden (van 11u tot 18u).
Meer dan 1.500 professionals schreven zich al in.