Nieuwbouw

VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw

VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw
anorama van het LIC, met links de campus van de VUB en rechts de ULB campus. Foto Greetje Van Buggenhout.
Op de campussen van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en Université Libre de Bruxelles (ULB) in Elsene bouwt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, het Learning and Innovation Center (LIC). Dit gebouw zal diverse leeromgevingen, van individuele studeerruimtes tot experimenteercentra, en hoogtechnologische apparatuur die de kennisuitwisseling ondersteunt aanbieden. Nu de werken hun einde naderen, krijgen de voogdijminister van Beliris, VUB-rector Jan Danckaert en ULB-rector Annemie Schaus een rondleiding op de werf.

VUB en ULB bouwen futuristisch en duurzaam universiteitsgebouw
Vlnr Minister Lalieux, ULB-rector Annemie Schaus en VUB-rector Jan Danckaert bij het werfbezoek aan het LIC.
Foto Greetje Van Buggenhout


Ook binnen is het een en al bedrijvigheid: overal lopen arbeiders van Artes Roegiers af en aan voor het afwerken van muren, vloeren en plafonds, het installeren van de duizenden kabels om van het LIC een smartbuilding te maken, en dan zone per zone voorlopig opleveren. In de loop van juli zal het volledige gebouw klaar zijn en kan de VUB starten met het bemeubelen, installeren van computers en de verhuis van de bibliotheek.

Het LIC, ontworpen door evr-architecten, A229, Ney & Partners en Arcadis, werd opgevat als een incubatiekamer voor innovatie en een netwerkcentrum voor wetenschappers, experten uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een plek waar onderzoek, uitwisseling en opleiding samenkomen. Dankzij digitale tools zullen bezoekers toegang hebben tot wereldwijde kennisbronnen en contacten kunnen leggen over de hele wereld.

Het universiteitsgebouw zal op alle vlakken vooruitstrevend zijn. Het zal de nieuwste technologieën inzetten om de ontwikkeling van studenten te ondersteunen en uiteenlopende leeromgevingen aanbieden: stille ruimtes voor individuele studie, lokalen om samen te werken, experimenteercentra voor activiteiten met kleine groepen en actieve leerlokalen.

Verder is het een bijna-energieneutraal gebouw opgetrokken uit duurzame materialen en met een zeer compacte voetafdruk om het warmteverlies te beperken. Dankzij sensoren zal het energieverbruik worden geoptimaliseerd.

Het LIC zal met een totale oppervlakte van 9.000 m² plaats bieden aan duizend personen, waarvan tachtig procent studenten, tien procent academische staf en tien procent externe bezoekers. De opening van het gebouw is voorzien voor begin 2025.

Het totaal budget voor dit state-of-the-art gebouw is € 24.200.000, waarvan 87% betaald wordt door Beliris en 13% door de universiteiten.

Ook interessant