Energie

Vlaamse Overheid geeft inzicht in eigen energiebesparing

Op woensdag 7 februari stelt VEB (Vlaams EnergieBedrijf) in Brussel haar energiekoers VEB2030 voor. Een website die de publieke sector motiveert om energie-efficiënter te werken. VEB (Vlaams EnergieBedrijf) wil dat alle overheidsgebouwen tegen 2030 27% energie-efficiënter zijn. "De Europese reductiedoelstellingen zijn er niet om Europese ambtenaren maar wel onze kinderen te plezieren”, vertelt Frederik Hindryckx, Algemeen Directeur VEB. “Om de opwarming tot 2°C te beperken, zal iedereen een stevige inspanning moeten leveren. Daarom moet de overheid het voorbeeld geven. Zij moet tonen dat het haar menens is en zo burgers en bedrijven aanzetten tot de extra mijl.”

VEB2030

Om dit te doen, lanceert VEB de VEB2030-index. “Hoe goed een bedrijf het financieel doet, wordt vaak weerspiegeld in de beurskoers. Maar hoe goed een bedrijf het doet inzake energie-efficiëntie, dat is moeilijker te meten”, zegt Hindryckx. “VEB2030 is een website die het energieverbruik van de publieke sector toont. Elke publieke entiteit kan zich inschrijven om zijn individuele koers weer te geven en zo kans maken op onze ‘Daler van het jaar’-award.”

Op woensdag 7 februari geeft VEB het startschot voor VEB2030 in het Herman Teirlinck-gebouw, het grootste passieve kantoorgebouw van Europa. Een groot aantal bestuurders uit de publieke sector en andere stakeholders komen er samen voor een interactief symposium met minister van Energie Bart Tommelein.

Ook interessant