Vastgoed

Vier oplossingen kunnen tot stedelijke bloei leiden

Het verval in sommige stadswijken kan tegengegaan worden door oplossingen die het tij kunnen keren. Ten eerste is dat de krachten bundelen door lokale specialismen te zoeken en die zoveel mogelijk bij elkaar te zetten. Bedrijfsclusters stimuleren innovatie, de arbeidsmarkt en toeleveranciers.

Ten tweede close sourcing: stimuleren dat bedrijven in sterke wijken hun diensten inhuren in arme wijken. Bedrijven moeten niet alleen naar optimalisatie van hun inkoop kijken, maar ook de meerwaarde voor hun directe omgeving incalculeren. Ten derde delen: ruilen en combineren door bijvoorbeeld bibliotheek, politiepost en welzijnsteam in een school te vestigen of het postkantoor in het benzinestation. Hiertoe behoren ook mobiele winkels en doktersposten en online distributie.

Ten vierde: `sepuku` (Japans voor eervolle zelfdoding): stimuleer verhuizen, geef de wijk terug aan de natuur en spaar dure infrastructuur uit. Gemeenten kunnen bedrijventerreinen of delen van Vinex-wijken opheffen als de belangstelling daalt. Met deze aanpak houden zij de eer aan zichzelf.

Gebaseerd op: fd.outlook