Vastgoed

Verzekeraars pakken marktaandeel hypotheken

Verzekeraars hebben ten koste van de grootbanken marktaandeel gewonnen op de hypoteekmarkt. Het aandeel van het label van Delta Lloyd, Amstelhuys, groeide met 50% evenals het marktaandeel van Aegon. Het marktaandeel van de labels van ABN Amro daalde terwijl het marktaandeel van de Rabobank, de grootste aanbieder van hypotheken, met 7% daalde. Alleen ING realiseerde een groei op de hypothekenmarkt.

Dit meldt het Financieele Dagblad. Delra lloyd heeft zijn hypotheekproductie met 78% zien stijgen naar € 1,3 mrd. Het marktaandeel van de verzekeraar is naar 3% gestegen.
Oorzaak van de verschuiving van marktaandeel van banken naar verzekeraars zijn de strengere eisen voor banken. Banken maken zich klaar voor de strengere kapitaaleisen van het nieuwe toezichtsregime Basel 3.

Bovendien is het verpakken en doorverkopen van hypotheekleningen waardoor de balans minder balast wordt, sinds de crisis moeilijker geworden.
Verzekeraars krijgen onder meer door hun pensioenportefeuilles nog genoeg kapitaal binnen. Langlopende verplichtingen tegen langlopende uitzetting zijn voor dit soort kapitaal ideaal.

Ook interessant