Vastgoed

Toezichthouder AFM wil tophypotheken beperken

Toezichthouder AFM wil paal en perk stellen aan de tophypotheken. Nergens worden zoveel en zulke hoge tophypotheken verstrekt als in Nederland. Dat maakt Nederlandse huizenbezitters in theorie net zo kwetsbaar als Amerikanen, die met hun onbetaalbare hypotheken de kredietcrisis in gang zetten. Van wanbetaling is echter zelden sprake. Bij slechts 1% van de tophypotheken gaat het mis.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) alsook de minister van Financiën (Jan Kees de Jager) gaan enkele hypothecaire zaken veranderen. Per 1 januari 2011 wordt een Algemene Maatregel van Bestuur van kracht, waardoor AFM sterker zal staan in rechtszaken tegen hypotheekverstrekkers die de normen overschrijden. Een nieuwe norm legt de maximaal toegestane verhouding vast tussen hypotheek en huiswaarde. Doordat zo`n regel nog niet bestond werd de tophypotheek populair.

AFM wil dat maximaal 112% van de aankoopprijs via een hypotheek wordt gefinancierd. Vergeleken met het buitenland is dat nog steeds royaal, want daar is het maximum vaak minder dan 100% van de aankoopprijs. De tophypotheek moet binnen zeven jaar zijn afgelost, of moet worden gedekt via een spaar- of beleggingshypotheek.

Gebaseerd op: Elsevier

Ook interessant