Vastgoed

Hypotheek gezinnen moet omlaag

De maximale hypotheek die gezinnen kunnen ontvangen moet lager zijn dan die van alleenstaanden. CDA-minister Jan Kees de Jager heeft dat voorstel van de AFM overgenomen, met de intentie om betalingsproblemen voor de gezinnen te voorkomen.

Tweepersoonshuishoudens met kinderen zouden in de toekomst 11% minder mogen lenen dan onder de huidige normen, terwijl de maximale hypotheek van eenpersoonshuishoudens juist met 15% omhoog gaat. De Jager wil banken overigens nog wel de gelegenheid bieden om met een voorstel te komen dat tot dezelfde resultaten leidt. `Banken zien geen verschil in betalingsproblemen bij de huishoudsamenstelling`, meent hypotheekspecialist Edward Feitsma van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Hij vindt dat er in Nederland relatief weinig problemen zijn met de hypotheken, en als ze er al zijn, betreft het juist vaak (alleenstaande) jongeren.

Volgens het feedbackstatement waar AFM woensdag mee naar buiten kwam, is het voor gezinnen vaak moeilijker om financiële tegenvallers op te vangen. De grootste Tweede Kamerfracties kunnen zich echter niet vinden in het voorstel. Een compromis waarin mensen maximaal 112% van de koopsom van hun hypotheek mogen lenen heeft hun voorkeur, en ook banken en het ministerie kunnen zich daarin vinden.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad