Vastgoed

Hypotheekmarkt heeft behoefte aan prijsvechters

De Nederlandse hypotheekmarkt is een markt met redelijk stabiele marktaandelen. De markt wordt gedomineerd door enkele spelers: Rabobank, ING (Nationale Nederlanden, WestlandUtrecht), ABN Amro en SNS Reaal. De marge van de banken op hypotheken is toegenomen. Paul Effertz, eigenaar van DuitslandHypotheek Effertz, is van mening dat de Nederlandse banken de rente kunstmatig hoog houden. De Duitse rente voor een vergelijkbare hypotheek van 10 jaar is 1 tot 1,5% lager dan de Nederlandse rente, aldus Effertz.

Ook de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond zijn van mening dat de banken de gedaalde rente niet voldoende aan de klant doorberekenen. De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de hypotheekmarkt nader bekeken en komt tot de conclusie dat de marge op hypotheken in ons land sterk is gestegen. De banken zijn het zeer oneens met de conclusies van de NMa. De Rabobank, die als enige openheid geeft over zijn marge, laat weten dat deze voor een derde bestaat uit kosten, een derde uit risico-opslag en een derde dient voor de vorming van een buffer. De marge is een klein deel van het hypotheektarief, de kosten die worden gemaakt om aan geld te komen, zijn veel hoger.

De Belgische Argenta-bank waagt zich voor de tweede keer op de Nederlandse markt en zegt met hele lage rentes te werken. Argenta heeft genoeg spaargeld in België om in Nederland uit te lenen aan huiseigenaren. Door het inzetten van eigen geld hoeft Argenta geen kosten te maken die Nederlandse banken hebben om aan het geld te komen dat ze uitlenen.

Gebaseerd op: de Volkskrant