Algemeen

Verspilling tegengaan door hergebruik van tassen

Verspilling tegengaan door hergebruik van tassen
De vervuiling door plastic is zeer ernstig. Wereldwijd zien we aangrijpende beelden van plastic afval op stranden en in het water. Hier moeten we met ons allen wat aan doen. Eén van deze oplossingen is het recyclen van plastic. Daarnaast zal plastic vervangen moeten worden door andere, duurzamere materialen. Zo geldt er per 1 januari 2016 een verbod op gratis plastic tassen in winkels. Dit moet zwerfvuil op straat en in zee tegengaan. Dit verbod zou er ook voor moeten zorgen dat we tassen steeds vaker gaan hergebruiken. Een meerderheid van ondernemers en consumenten geven aan dat ze door het verbod meer bewust zijn van de nadelen van plastic. Een ander positief gevolg is dat consumenten ook vaker een eigen (draagtas meenemen. Door hergebruik van tassen kunnen we onze planeet een handje helpen de schade te beperken.

Gebruikte plastic tassen recyclen

Plastic is voor veel mensen altijd een populair materiaal geweest. Denk aan consumenten en bedrijven die de plastic tasjes in het verleden altijd ingezet hebben. Plastic is licht, sterk en gaat lang mee. Een ander voordeel is dat plastic niet gemakkelijk breekt en plastic het voedsel langer houdbaar houdt. Het grote nadeel is dat als plastic zo lang meegaat, het ook lang in ons milieu blijft rondzwerven met alle gevolgen van dien. Gelukkig is het meeste plastic recyclebaar. In Nederland wordt plastic ingezameld, gesorteerd en vervolgens gerecycled. Ze worden gesmolten waardoor er vervolgens een nieuw product ontstaat. Het recyclen van plastic tassen is beter voor het milieu dan het produceren van nieuwe tassen. Het recyclen zorgt voor minder afval. Daarnaast adviseren we om zo min mogelijk plastic te kopen, zodat we het plastic afval kunnen verminderen.

Hergebruik van tassen

Als we dan toch plastic tassen in huis hebben, kunnen we ze het beste hergebruiken. Zo voorkomen we dat er onnodig veel plastic tassen in omloop komen. Plastic tassen zijn sterk genoeg om ze een paar keer te hergebruiken. Een andere optie is om plastic tassen te vervangen door duurzame tassen. Ga je boodschappen doen? Kies dan voor een eco boodschappentas van jute of gerecycled katoen. Om ze te personaliseren kan je de boodschappentassen bedrukken met een naam, logo of tekst. Heb je veel spullen en dus een grote tas nodig? Kijk dan eens naar een rugzak. Een milieuvriendelijke optie is een rugzak gemaakt van gerecyclede flessen. Ook rugzakken bedrukken is mogelijk als je er een persoonlijk tintje aan wil toevoegen. Door het hergebruiken van plastic tassen of door het aanschaffen van milieuvriendelijke tassen dragen we bij aan een betere toekomst voor mens, dier en milieu.

Ook interessant


Build for Life