Architectuur

Verplichte verzekering architecten vangnet bouwfouten?

Deze morgen verscheen het Koninklijk besluit van de verplichte verzekering voor architecten in het Belgisch Staatsblad. Dit heeft tot gevolg dat de wet van 15 februari 2006 betreffende de uitoefening van het beroep van architect in het kader van een rechtspersoon, eindelijk van start kan gaan. Deze nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat architecten vanaf één juli hun persoonlijke aansprakelijkheid kunnen beperken door hun activiteiten onder te brengen een vennootschap.

NAV betreurt dat er een verplichte verzekering diende te komen vooraleer architecten hun persoonlijk vermogen kunnen beschermen. Er was immers reeds een deontologische verplichting. Bovendien is de architect de énige die verplicht verzekerd moet zijn. Deze zal nu nog meer met de vinger gewezen worden in rechtszaken. Een verzekering is immers de garantie dat er bij deze partij financiële middelen te vinden zijn. Een slecht vooruitzicht aldus NAV.

Voor architecten was er in het verleden reeds een deontologische verplichting. Met dit KB komt in de plaats een wettelijke verplichting. Fundamenteel is NAV geen tegenstander van een verzekering. De consument is op die manier immers beter beschermd.

In rechtszaken echter waarbij een “in solidum” veroordeling wordt uitgesproken, komt het voor dat architecten die eerder een minieme mate van schuld dragen toch voor een veel grotere fractie van de schade moeten opdraaien. De andere partij kan immers in faling gaan waardoor hij of zij zich onttrekt aan schadevergoedingen.

NAV vindt dit niet rechtvaardig en vraagt dat iedere partner zich mee verzekert of dat minstens op korte termijn aan hogergenoemde rechtspraak gesleuteld wordt.

Ook interessant