Verlichting

Verlichting voor een vintage interieur

Verlichting voor een vintage interieur
In een vintage interieur past niet zomaar elke verlichting. Het is vreselijk voor vintage-lovers om een huis te zien dat helemaal in stijl is ingericht, maar waar veel te moderne lampen hangen. Het verbod op LED-lampen was voor veel vintage liefhebbers dan ook behoorlijk schokkend. Tenslotte is het juist de gloeilamp die thuishoort in de vintage woonstijl. Spaarlampen passen absoluut niet in de vintage woonstijl en ook LEDs worden vaak vol achterdocht bekeken. Hoe vind je nou mooie, leuke en passende verlichting voor een vintage interieur?

1. Gloeilampen voor het vintage interieur

Voor echte liefhebbers van vintage is er zoals gezegd maar één lamp die goed past: de gloeilamp. Deze mag niet meer verkocht worden, maar er zijn nog wel aangepaste lampen verkrijgbaar. Zo zijn er LED-lampen die zo sterk lijken op gloeilampen dat je nauwelijks verschil ziet. Maar écht geschikte lampen vind je in het assortiment Eglo lampen. Zij bieden nog een aantal originele gloeilampen aan die een echte gloeidraad hebben. Zo krijg je een warm, zacht licht en precies de uitstraling en sfeer die een vintage interieur nodig heeft.

2. Gloeilamp LEDs

Het is heel lastig om lampen te vinden die geen gloeilampen zijn, maar wel passen in het vintage interieur. Er zijn echter tegenwoordig ook LED-lampen die gloeilampen imiteren. Als ze slecht zijn gemaakt zie je meteen dat het niet klopt, maar een goed gemaakte imitatie is moeilijk te onderscheiden van een echte LED-lamp. Behalve natuurlijk wat betreft stroomgebruik, want deze LEDs zijn net zo zuinig en milieubewust als alle LED-lampen. De imitatie-gloeilampen zijn op verschillende plekken te vinden als je weet waar je moet zoeken. Zo heeft lampenonline in haar grote collectie van verschillende merken verlichting, zodat er ook diverse vintage imitatie-gloeilampen tussen zitten.

3. Vintage verlichting in badkamer en kantoor

Badkamer en kantoor gebruiken vaak andere verlichting dan de rest van het huis. Je hebt hier fel en duidelijk licht nodig en dus heb je niet veel aan de meeste vintage lampen die zacht licht geven. SLV verlichting is vooral ontworpen voor kantoren en past ook heel goed in je thuis-kantoor. Deze verlichting is wat feller en daarmee kun je dus ook doelgericht verlichten, terwijl het wel binnen de vintage stijl past. Dit geldt ook voor de badkamer, waarbij je er even op moet letten dat de lampen bestand zijn tegen vocht.

In een vintage interieur moet je met twee dingen rekening houden: de uitstraling van de lamp (armatuur en kap) en de uitstraling van de lichtbron. Er zijn goede gloeilamp-imitaties te vinden, maar vaak blijven LEDs toch een wat te fel licht uitstralen om goed te passen in het interieur. Gelukkig zijn er genoeg lampen te vinden die wel in het vintage interieur horen. Het vinden van de juiste verlichting is een mooie uitdaging, die als het goed is beloond wordt door prachtig licht van goede kwaliteit die past bij jouw inrichting.

Ook interessant