Architectuur

Verlichting als make-up van de architectuur

De architectuur is een mooie vrouw, de verlichting van gebouwen bij nacht is haar make-up. Dat zei curator Saskia van Stein vrijdag bij de presentatie van de tentoonstelling 'Architectuur van de nacht- Schitterende gebouwen' in het Nederlands Architectuurinstituut.

Philips-topman Gerard Kleisterlee opende vrijdagavond de tentoonstelling. “Als je zoiets als een lichttentoonstelling inricht, kun je niet om Philips heen”, zei Van Stein. Het elektronicaconcern is dan ook hoofdsponsor en houdt in mei in Rotterdam een groot congres over lichtontwerpen in steden over de hele wereld.

Expositie
De basis van Architectuur van de Nacht is van het Kunstmuseum in Stuttgart. De Duitse expositie ging over de relatie kunst en verlichting, het NAi vertaalde de tentoonstelling naar de architectuur. Wie denkt dat de verlichting van steden bij avond en nacht ophoudt bij een goed werkende lantaarnpaal, heeft het mis. De tentoonstelling gaat vooral over de manier waarop gebouwen worden verlicht. Of dat nu van binnenuit is, van buitenaf of dat de gevel een lichtkunstwerk op zich is, lichtontwerpen kunnen steden een ander aanzicht geven. De tentoonstelling laat zien dat met de komst van het elektrisch kunstlicht het aanzicht blijvend is veranderd.