Verlaag jouw energiekosten dankzij een groen dak

Bron: Bouw & Wonen
Verlaag jouw energiekosten dankzij een groen dak
Het dak van een gemiddelde Vlaamse woning krijgt rechtstreeks te maken met allerlei extreme weersomstandigheden, zoals wind, regen en hagel. Het is ook het deel van de woning waar het snelst energieverlies kan plaatsvinden. Steeds meer Vlamingen kiezen voor een groendak om hun dak beter te beschermen tegen zowel verval als energieverlies.

Wat is een groendak?

Groendaken zijn, zoals de naam het zegt, daken die bedekt zijn met planten. En die beplanting kan gaan van kleine vetplantjes tot hele moestuinen. Een groendak past perfect in de ecologische trend om groen te investeren en zo minder te verbruiken. Met een groendak creëer je een betere en gezondere leefomgeving rondom jou. De isolerende eigenschappen van de beplanting zorgt voor een natuurlijke isolatie waarbij het merkelijk frisser is tijdens de zomermaanden en warmer tijdens de wintermaanden. Omdat investeren in een groendak zo veel voordelen heeft, maar het nog wat ongekend is, geven heel wat steden en gemeentes premies voor het plaatsen van groendaken. De premies bedragen gemiddeld 31 euro per m². Daarnaast bestaat ook de renovatiepremie van de Vlaamse overheid.
Ontdek hier vrijblijvend meer informatie over groendaken.

Voordelen van een groendak

De biodiversiteit van de beplanting van jouw groendak heeft een positieve ecologische invloed op jouw omgeving. De planten hebben een klimaatzuiverend effect en zorgen voor gezonde lucht. Regenwater wordt door de beplanting tegengehouden en verdampt vervolgens. Bij hevige regenbuien werkt dit als een buffer en beschermt het jouw dak en waterafvoer. Groendaken verlengen de levensduur van jouw dak aanzienlijk!
Daarnaast zijn er nog tal van voordelen, waardoor groendaken een zeer interessante investering zijn:

Esthetische waarde
Groene daken met bloemen en/of moestuinen geven kleur aan jouw woning. Zeker in vergelijking met golfplaten of grijze dakpannen. In steden vormt een groendak een oases van rust en groen.
Verlaag jouw energiekosten dankzij jouw groen dak
Thermisch comfort
Een groendak zorgt voor een gemiddelde temperatuursdaling van 10° tijdens de zomer. Zo blijft jouw woning lekker koel. En tijdens de koudere maanden houdt de beschermende laag de warmte knusjes binnen. Perfecte isolatie dus!
In een luidruchtige buurt werkt een groendak perfect geluiddempend.
Verlaag jouw energiekosten dankzij jouw groen dak
Financieel voordeel
Doordat jouw dak natuurlijk koeler aanvoelt dan bij dakpannen, hebben zonnepanelen op een groendak een rendement dat 5% hoger ligt.
Door de goede isolerende functie moet je minder verwarmen en afkoelen. Hierdoor verminderen jouw energiekosten.
De bestaande premies maken een groendak financieel ook aantrekkelijk.
Verlaag jouw energiekosten dankzij jouw groen dak
Levensduur van het dak
Een groendak beschermt tegen extreme temperatuurswisselingen en tegen hagelschade. Ook werkt het waterlekkages tegen. Hierdoor is een groendak minder snel aan vervanging toe.
Een goed aangelegd groendak verhoogt ook de brandveiligheid van jouw woning.
Verlaag jouw energiekosten dankzij jouw groen dak
Waarde van de woning stijgt
De beschermende beplanting op het dak heeft een positief effect op het energieverbruik en de EPC-score van jouw woning. Deze laatste is belangrijk bij verkoop of verhuur van jouw woning.
Verlaag jouw energiekosten dankzij jouw groen dak

Allerlei toepassingen

Steeds meer Vlamingen en bedrijven zien het nut in van groendaken. Naast de vele voordelen moet men wel rekening houden dat een groendak iets meer onderhoud nodig heeft dan een gewoon dak.
Afhankelijk van de grootte en de stevigheid van jouw dak kan je jouw groendak voor allerlei bijkomende toepassingen gebruiken. Zo worden groendaken vaak in combinatie met zonnepanelen geplaatst, omdat ze het rendement van de panelen verhogen. In steden is het geen uitzondering dat een groendak in de vorm van een moestuin wordt aangelegd. Op grotere daken is het mogelijk om wandeltuinen of zelfs voetbalvelden en golfbanen aan te leggen!
Vraag hier vrijblijvend meer informatie.

Lees ook:

Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo