Isolatie

Ecologisch isoleren: waarom kiezen voor een groendak?

Woon je in de stad en heb je geen tuin ter beschikking? Dan maak je toch gewoon een tuin op je dak! Dankzij een groendak haal je de natuur naar de stad. Bovendien biedt een groendak tal van andere kwaliteiten, zoals uitstekende thermische isolatie en een langere levensduur dan het klassieke dak.

Extensief of intensief groendak

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve groendaken, al naargelang de dikte van de substraatlaag en de beplanting. Een extensief groendak heeft zo goed als geen onderhoud nodig, een intensief groendak vereist evenveel werk als een gewone tuin. Die laatste vereist ook een dikkere substraatlaag (tot 50 cm) en dus een robuustere dakconstructie.

Een groendak wordt bij voorkeur op een plat dak gelegd, maar kan ook op een hellend dak met een maximale hellingsgraad van 40 graden. Let wel: enkel een extensief groendak komt hiervoor in aanmerking. De begroeiing is in dat geval beperkt tot grassen, mossen en kleine planten. Een intensief groendak daarentegen kan uit de kluiten gewassen struiken en bomen aan.

De voordelen van een groendak op een rij


  • Langere levensduur van de dakbedekking.
  • Betere thermische én akoestische isolatie.
  • Aantrek van fauna en flora.
  • Efficiëntere waterzuivering.

Nadelen van een groendak


  • Moeilijker om regenwater op te vangen.
  • Lek is moeilijk traceerbaar.
  • Aankoopkosten van een intensief groendak liggen hoger, als gevolg van zwaardere draagconstructie.

Zelf een groendak aanleggen?

Je kunt een extensief groendak laten aanleggen of het gewoon zelf doen – een intensief dak laat je beter aan een professional over.

Hoe ga je te werk? Let er sowieso op dat het dakoppervlak 100 procent lek- en scheurvrij is. Een lek opsporen nadat je groendak is gelegd, is zoals eerder aangehaald erg moeilijk.

Is je dak niet uitgerust met EPDM-folie of wortelwerende bitumen, gebruik dan zeker een wortelwerende doek. Ook een drainagelaag is onontbeerlijk. Plaats ter hoogte van elke afvoer een controleput en werk af met een grindstrook. Plaats nu de groendaktegels een per een op je dak. Is je dakrand niet 8 tot 10 cm hoog, voorzie dan een grindstrook van 20 cm. Zo voorkom je dat planten over de dakrand gaan groeien.

Ook interessant