Vastgoed

Verkoper woning verzwijgt gebreken

Slecht werkende cv-ketels, lekkende dakkapellen, rotte kozijnen of natte kruipruimten. Steeds meer huizenkopers worden na de oplevering geconfronteerd met verborgen gebreken. Liefst 20 procent van de optrekjes in Nederland verwisselt van eigenaar zonder dat de verkoper gewezen heeft op de tekortkomingen.

Dit blijkt uit onderzoek van de ING Bank. De verkoper van een woning is verplicht gebreken aan de woning te melden, zodat de koper daar rekening mee kan houden bij het nemen van zijn koopbeslissing. Zichtbare gebreken als rotte kozijnen worden gemaskeerd met een laagje verf en steeds vaker wordt doelbewust gelogen over de staat van onderhoud. De koper heeft echter ook een verplichting om zich actief op de hoogte te stellen van de staat van de woning.

Uit het ING-rapport blijkt echter dat slechts een kwart van de huizenkopers een bouwtechnische keuring heeft laat uitvoeren voordat de woning werd gekocht.

Volgens het onderzoek vinden zowel starters als doorstromers het kopen van het huis een zeer ingewikkeld proces. Opmerkelijk is dat bijna 40% van de starters en 20% van de doorstomers niet onderhandelt met de verkoper over zaken als prijs, opleverdatum en het overnemen van zaken zoals gordijnen.