Verhuizen, verbouwen of opnieuw bouwen

13 februari 2015 Bron: Bouw & Wonen 4 326 keer gelezen
Verhuizen, verbouwen of opnieuw bouwen
Soms kom je op een moment in je leven dat je voor de keus staat: gaan we verhuizen, verbouwen of ons huis opnieuw bouwen? Een moeilijke keuze, want alle opties brengen de nodige kosten met zich mee. En er gaat tijd in zitten en frustratie. Wat is dan de beste keuze? Met welke dingen moet je rekening houden om tot een weloverwogen keuze te komen? Verhuizen is misschien een voor de handliggende keuze, maar steeds meer mensen kiezen ervoor om te verbouwen. Vooral als je erg gehecht bent aan de locatie waar je nu woont.

Wat is de reden van je verbouwing of verhuizing?

Als eerste ga je na wat de reden is dat er iets moet veranderen. Komt er gezinsuitbreiding, is er groot onderhoud nodig, heb je werkruimte bij huis nodig? Heb je een extra kinderkamer nodig en is er op zolder nog ruimte? Dan is het natuurlijk niet nodig om te verhuizen. De kosten van een verbouwing van een zolder liggen waarschijnlijk veel lager. Woon je daarentegen in een klein arbeidershuisje en zijn er één of meerdere kinderen op komst en is een school in de buurt toch ook wel handig, dan kan dat wel een reden zijn om toch voor verhuizing te kiezen. Meestal is bij zulke huisjes weinig ruimte voor uitbouw. Woon je al een paar jaar in je huis, maar is het er nooit van gekomen om de keuken en/of badkamer naar je zin te maken, dan kies je liever voor een verbouwing dan voor een verhuizing.

Hoe groot is je budget?

Het beschikbare budget is ook bepalend voor je keuze. Misschien woon je wel in dat kleine huisje, maar is er echt nog geen geld voor een nieuw huis. Verbouwen kost een stuk minder dan de aanschaf van een groter huis. Je kiest er dan bijvoorbeeld voor de kamers iets anders in te delen, waardoor je toch ruimte krijgt voor een kleine kinderkamer. De overstap naar een groter huis kun je zo nog een tijdje uitstellen.

Nieuw bouwen of verhuizen?

Soms wil je zoveel aan je huis veranderen, dat je bijna beter het hele huis opnieuw kunt bouwen. De vraag is dan, bouw je alles opnieuw of kun je misschien beter verhuizen? Bij deze vraag spelen een aantal dingen mee. Wat zijn de kosten voor nieuw bouwen, is het niet voordeliger om op zoek te gaan naar een huis dat beter bij je wensen past? De reden om je huis echt aan een grote verbouwing of zelfs nieuw bouwen te onderwerpen is meestal de geweldige locatie of de enorm slechte staat van onderhoud. Het onderhoud of volledig opknappen van een huis in slechte conditie kost soms meer dan het opnieuw bouwen van een woning.
Verstuur
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Loxone
  • bouwinfo