Algemeen

Verhoogd toezicht bouwplaatsen tijdens bouwverlof

Zoals elk jaar liggen de bouwplaatsen er vanaf begin juli verlaten bij. En niet zonder reden: het is de traditionele “bouwvakantie”. Maar de verlaten toestand is slechts schijn. Want ook al genieten de bouwvakkers van een welverdiende vakantie, toch blijven sommige machines en materialen soms ter plaatse. Zij wachten op hun terugkeer… maar het gaat daarom nog niet om verlaten zaken!

Als antwoord op de toenemende criminaliteit heeft de Confederatie Bouw immers een aantal maatregelen genomen om de aannemers efficiënt te beschermen tegen diefstal en schade op de bouwplaatsen. De commissie “Diefstal op bouwplaatsen” die de Confederatie hiervoor heeft opgericht, heeft in het bijzonder verschillende akkoorden gesloten met de politie om het mogelijk te maken dat het aantal bewakingspatrouilles in deze periode van het jaar wordt opgedreven.

De laatste cijfers van de Federale Politie maken melding van een grote toename van de diefstallen uitgezonderd metaaldiefstallen in 2007 (4.250, dit betekent +12% in vergelijking met 2006 en +25% in vergelijking met 2005) en van een nog sterkere toename van de metaaldiefstallen (3.900 dit betekent +28% in vergelijking met 2006). Daarentegen laten de cijfers voor 2007 een aanzienlijke daling van de diefstallen van werfvoertuigen zien (-35%): 412 in plaats van 562 in 2006. Omdat deze machines doorgaans veel kosten nam de Confederatie samen met de Federale Politie het initiatief om aannemers aanbevelingen te doen omtrent het nemen van een aantal ontradende maatregelen.

De aannemers hebben dan ook al een aantal concrete maatregelen genomen om hun bouwplaatsen efficiënt te beschermen. Daarbovenop komt nu de activering van politiepatrouilles aangevraagd door de Confederatie om bouwplaatsen in de gaten te houden, in het bijzonder tijdens de gevoelige periode van de bouwvakantie. Elke aannemer kan zijn bouwplaatsen in de route van de patrouilles laten opnemen, met een eenvoudige mail gericht aan de korpschef van de politie (zie de site www.politie.be). Een goede verstaander…

Ook interessant


Build for Life