Algemeen

Diefstal op bouwplaats wel serieus genomen

Diefstal op de bouwplaats is wel degelijk een aandachtspunt van de bouwbedrijven. Door extra beveiliging is het aantal diefstallen in 2006 met negentien procent afgenomen. Brancheverenigingen Bouwend Nederland, NVB en Neprom proberen met deze cijfers van de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven de beschuldigingen van de Vereniging Eigen Huis (VEH) te weerleggen. VEH beweerde onlangs dat bouwbedrijven laks zouden zijn bij diefstal, omdat de extra kosten aan de huizenkopers zouden worden doorberekend en de schade op de verzekering verhaald wordt.

Preventie
Diefstal op de bouwplaatsen is volgens Bouwend Nederland een onderwerp waar de sector serieus en intensief mee bezig is. In het project Criminaliteitspreventie wordt gekeken hoe de problematiek rond diefstal adequaat kan worden aangepakt. Intern wordt periodiek met de leden overlegd en worden best practices uitgewisseld om diefstal van onder meer materieel te voorkomen.

Claim
Dat aannemers de schade claimen bij de verzekeraar en tegelijkertijd de kosten doorbelasten aan de kopers is onjuist. De grootste verzekeraar in de sector Meeus Baneke stelt dat veel gestolen spullen niet te verhalen zijn op de verzekeringsmaatschappij, onder meer door het hoge eigen risico dat bouwbedrijven hebben. Vertraging van het bouwproces als gevolg van diefstal komt ook voor rekening van de aannemer.

Voorkomen
Volgens de branchevereniging zorgen bovengenoemde zaken ervoor dat elke aannemer erbij gebaat is dat diefstal zo veel mogelijk wordt voorkomen. Daarom worden veel projecten afgeschermd door hekken of anderszins en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van (camera)bewaking.

Ook interessant


Build for Life