Huizenkoper de klos bij diefstal op bouwplaats

  NL   3 januari 2007 Bron: Zibb.nl/bouw
Aannemers berekenen de kosten van diefstal op de bouwplaats door aan huiseigenaren. Soms verdienen ze zelfs geld aan de diefstallen. Dat stelt de Vereniging Eigen Huis in het Eigen Huis Magazine van januari. "Door de schade eerst te verhalen op de verzekering en de gestolen goederen vervolgens met korting weer in te kopen, kunnen bouwers twee keer de winstmarge incasseren", aldus VEH. "Dat is één van de verklaringen waarom er in de Nederlandse bouwwereld veel te weinig aan diefstalpreventie wordt gedaan."

Verwerkt
In het huisblad van VEH zegt Ed de Rechteren van Hemert, een onafhankelijk bouwkostendeskundige, dat aannemers in Nederland gemiddeld bijna 19 procent te veel berekenen per begroting. Volgens hem worden diefstalkosten daarbij onzichtbaar verwerkt. "Onder de post risico's wordt voor diefstal gewoon 1 of 2 procent weggeboekt. Of bouwers nemen in de post 'materiaal' 5 procent extra op. Dan is het al gedekt."

Raven
De VEH werd op het spoor van de diefstalconstructie gezet door de recherche in Utrecht. Op de nieuwbouwlocatie Leidsche Rijn blijkt te worden gestolen als de raven. "Koper, verwarmingsketels, hele vrachtwagens materiaal verdwijnen", schrijft VEH.

Landelijke schade
Een bron bij de politie stelt dat de landelijke schade door diefstal in de bouw veel hoger ligt dan de geraamde 25 miljoen euro. "Het zou ons niet verbazen als je dat getal met 3 of 4 kunt vermenigvuldigen", aldus politieadviseur René van der Vliet.

Opheldering
De VEH heeft inmiddels een brief op poten gestuurd aan Bouwend Nederland, Neprom en NVB, de belangrijkste vertegenwoordigers van bouwondernemingen. In die brief vragen ze om opheldering. Bouwend Nederland noemt de diefstallen in Eigen Huis Magazine "zeer vervelend" voor de bouwbedrijven. "Het moet ergens uit betaald worden", zegt woordvoerder Hubert Heuting.

Diefstallen voorkomen
"Voorop staat dat bouwers er alles aan doen om diefstallen te voorkomen. Bij diefstal is het de natuurlijke weg dat de verzekering dekt. Het is niet reëel om te stellen dat de kosten alleen voor rekening van de bouwer komen. Maar nogmaals, het is te kort door de bocht dat bouwers de kosten van diefstallen zouden doorberekenen in woningprijzen."

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo