Algemeen

Overleg over diefstal op de werf met minister Dewael

Maandagnamiddag 13 november 2006 vond een tweede overleg plaats met minister Dewael over de voortgang van de werkgroep “Diefstal op de werf” die in het voorjaar werd samengesteld. Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de FOD Binnenlandse Zaken, de Federale Politie en de beroepsorganisaties uit de bouwsector waaronder Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf. Bedoeling is te komen tot een actieplan om diefstallen te voorkomen. Hierbij gaat veel aandacht naar sensibilisering maar ook naar mogelijke wetgevende maatregelen om de diefstallenplaag in te dijken. Zo wordt er nagegaan hoe kan gekomen worden tot één gemakkelijk te consulteren databank waarop het gestolen materieel wordt ingegeven, hoe constructeurs kunnen overtuigd worden op een éénvormige manier een identificatienummer te plaatsen op de voertuigen, welke begeleidende fiscale maatregelen kunnen genomen worden, ... Belangrijk voor Bouwunie is voorts dat wordt nagegaan of voor kleine diefstallen en vandalisme een elektronische aangifte mogelijk is (naar Nederlands model).

Bouwunie is zeer verheugd over de positieve sfeer en de interesse van de minister om rond dit onderwerp op een structurele en inhoudelijke manier te werken. Bouwunie hoopt dan ook dat tegen begin volgend jaar concrete wetgevende initiatieven op tafel liggen.

Daarnaast besteedde de werkgroep specifieke aandacht aan de plaag van diefstallen van metalen (koper e.d.). Van januari tot september noteerde de politie al 620 diefstallen van metalen. 205 daders konden gevat worden. Ook hier rond wordt een werkgroep opgericht met de bedoeling na te gaan hoe dit nieuwe fenomeen kan worden aangepakt. Het gaat immers vooral om georganiseerde bendes die zeer doelgericht en snel te werk gaan. Leden van de werkgroep zijn de slachtoffers van deze diefstallen zoals Elia en Eandis, de schroothandelaars en de beroepsorganisaties waaronder Bouwunie.
Build for Life