Algemeen

Beveiliging bouwwerven eindelijk fiscaal aftrekbaar

De Confederatie Bouw trekt al jaren aan de alarmbel en vroeg de overheid naar maatregelen om het onrustwekkende en stijgende aantal diefstallen op bouwwerven te kunnen stoppen. De Confederatie organiseert ook verschillende sensibiliseringsacties bij haar 14.000 aangesloten bouwbedrijven voor méér en betere beveiliging van bouwplaatsen en bouwmaterieel en -materiaal. Dit vergt echter bijkomende investeringen vanwege de bedrijven. Daarom vroeg de Confederatie een fiscale aftrekbaarheid hiervan die gelukkig sinds gisteren mogelijk werd. Zo kunnen vanaf nu alle bouwbedrijven eindelijk van een verhoogde belastingsvermindering van 20,5% genieten voor hun veiligheidsinvesteringen.

Het fenomeen van diefstallen op en rond de bouwplaatsen is helaas niet nieuw en neemt steeds toe. Recent onderzoek wees uit dat er bijna 4000 diefstallen of pogingen tot diefstallen geregistreerd werden. Dat betekent een stijging van 16% t.o.v. het vorige jaar. Ook wordt de omvang van diefstallen en de schade als gevolg van vandalisme steeds groter: er werd voor meer dan 50 miljoen euro materieel en materiaal gestolen en nog eens voor 25 miljoen euro beschadigd (een verdubbeling ten opzichte van 2000). Deze cijfers houden dan nog géén rekening met de economische schade, met name door het niet kunnen inzetten van de arbeiders en het zoeken naar vervangend materieel-materiaal.

De Confederatie is tevreden met de groeiende bewustwording van overheid en politie. Want er moet dringend en doeltreffend actie worden ondernomen om een einde te maken aan dit verontrustende en internationaal toenemende probleem van diefstal van bouwmateriaal en -materieel.

De nieuwe fiscale aftrekmogelijkheid voor veiligheidsinvesteringen is dan ook een bijkomende stap in de goede richting, naast alle nieuwe initiatieven van betere en nauwere samenwerking met politie. Helaas is dit nog ontoereikend gebleken om de misdaad, de diefstallenplaag en het vandalisme in, op en rond de bouwplaatsen terug te dringen.

Ook interessant


Build for Life