Isolatie

Vergeet je spouwmuren niet

Vergeet je spouwmuren niet
Minister Bart Tommelein isoleert een spouwmuur
Sinds enkele jaren is het aantal isolaties van spouwmuren in stijgende lijn, maar vorig jaar was er voor het eerst een lichte daling. Minister van Energie Bart Tommelein doet een oproep om de ingreep nog dit jaar uit te voeren: ‘Je spouwmuren isoleren zorgt voor meer wooncomfort en je ziet het resultaat meteen op je energiefactuur.’

In Vlaanderen zijn er nog zo’n 600.000 woningen waarvan de spouwmuren nog niet geïsoleerd zijn. Tachtig à negentig procent hiervan komt in aanmerking voor na-isolatie, de rest heeft bijvoorbeeld een te smalle spouwmuur of een geverfde gevel.
Sinds enkele jaren is het aantal isolaties van spouwmuren in stijgende lijn, 2015 was een topjaar met 20.248 spouwmuurisolaties. In 2016 daalt het aantal geïsoleerde spouwmuren voor het eerst: 2.424 woningen minder, of een daling met 12 procent.

Na 5 à 6 jaar terugverdiend

Minister van Energie Bart Tommelein roept op om onze spouwmuren te isoleren. Wie isoleert, verhoogt immers de energiezuinigheid van zijn of haar huis. De gemiddelde kostprijs voor 125 m² na-isolatie bedraagt 2.500 euro. Na aftrek van de premie van 6 euro per m², betaal je nog 1.750 euro.

‘De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Na dakisolatie, is het isoleren van spouwmuren de meest efficiënte en rendabele investering. De werken worden op één dag uitgevoerd en per jaar bespaar je zo’n 300 euro. Na vijf à zes jaar heb je alle kosten terugverdiend’ zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein.
‘Je geniet meteen van een verhoogd wooncomfort en verbetert de energieprestatie van je woning, waardoor de waarde verhoogt. Vanaf 2018 daalt de premie van 6 naar 5 euro per vierkante meter. Je hebt er dus alle belang bij om de investering nog dit jaar te laten uitvoeren door een erkende aannemer’ besluit Tommelein.

besparen met spouwmuurisolatie

 1. Bespaar ongeveer 2,5 à 3 €/m2 muur per jaar op je verwarmingsfactuur.
  Door je muren gaat heel wat warmte verloren. Bovendien voelt het binnen vaak frisser aan doordat niet geïsoleerde muren koude afstralen.

 2. Is je muur minstens 24 cm dik? Zijn er verluchtingsgaatjes onderaan je gevel of onder de ramen?
  Zijn er geen kopse stenen (die maar een halve steen breed lijken) in je gevel te zien? Dan heb jij wellicht een spouwmuur.

 3. Is je spouw minstens 5 cm dik? Ligt er niet te veel puin in…? Een gecertificeerd installateur controleert vooraf steeds of je spouw wel geschikt is voor na-isolatie.
  Dat gaat hij na met een endoscoop, een camera waarmee hij in de muur kan kijken.

 4. Werk je met een gecertificeerd installateur, dan krijg je een premie van 6 €/m2 muuroppervlak bij je netbeheerder.
  Vanaf 2018 is dat maar 5 €/m2 meer. Doe het dus nu!

 5. 97% van de Vlamingen die hun spouwmuren de afgelopen jaren lieten na-isoleren zijn tevreden tot uiterst tevreden over het resultaat.
  Dat bleek uit een enquête die de Vlaamse overheid begin 2015 uitvoerde bij 486 gezinnen.

 6. Er zijn 74 installateursbedrijven die gecertificeerd zijn in het na-isoleren van spouwmuren. Zij zijn onderworpen aan een streng kwaliteitssysteem.
  Zo ben je zeker van een professionele uitvoering én krijg je een premie van je netbeheerder. Ontdek er een uit jouw buurt op www.energiesparen.be/spouwmuur.

 7. Bij het na-isoleren van spouwmuren is er nauwelijks hinder.
  • Alle werken gebeuren van buitenaf.
  • Na 1 of 2 dagen is de klus geklaard.
  • Je gevel ziet er achteraf nog altijd even mooi uit als van tevoren.
  • Je hebt geen bouwvergunning nodig.

 8. Er zijn naar schatting nog zo’n 600.000 niet-geïsoleerde spouwmuren in Vlaanderen.
  De voorbije 4,5 jaar (van juli 2012 tot begin 2017) kozen meer dan 75.000 Vlamingen er voor om hun spouw te laten na-isoleren. Jij binnenkort ook?

 9. Je spouw laten na-isoleren kost doorgaans 20 à 23 €/m2 , incl. btw.

 10. Een rekenvoorbeeld voor een halfopen bebouwing met 100 m2 gevel:
  Kostprijs: €2000
  Premie: €600
  Investering: €1400
  Besparing per jaar: € 250
  Terugverdientijd: 5 à 6 jaar


  Bereken uw energiewinst op www.energiesparen.be/energiewinst

Ook interessant