Nieuwbouw

Vereniging Nederlandse Constructeurs wil vuist maken

De onlangs opgerichte Vereniging Nederlandse Constructeurs streeft verschillende doelstellingen na. Zo wil de vereniging niet alleen het beroep een gezicht geven met een voorzitter en een voorlichter, de politiek moet doordrongen raken van het belang van de constructeur.
Volgens secretaris Hein Brakel en voorzitter Johan Galjaard zijn acties noodzakelijk omdat het universitair onderwijs in de civiele techniek hapert, de media geen goede voorlichting krijgen over falende constructies en laat de maatschappelijke profilering van de beroepsgroep te wensen over.

De vereniging wil er zijn voor de 5.000 a 6.000 constructeurs die bij zo`n 100 grote en heleboel kleine bureaus werken, bij Bouwtoezichten en andere organisaties waaronder onderwijsorganisaties of bedrijven. Volgens Galjaard staat het vakgebied onder druk en vindt er een enorme uitholling plaats. Niet alleen wordt er te weinig geïnvesteerd, de universitaire opleiding dreigt te verdwijnen.

Galjaard stelt dat vereniging wil zorgen voor profilering en (her)waardering. Staat eenmaal de branche collectief achter de vereniging, dan kan er een vuist gemaakt worden, geëist worden dat de universitaire opleiding tot civiel ingenieur een budget krijgt en dat keuzes gemaakt worden.

Gebaseerd op: Cobouw