Duurzaam Bouwen

Verdubbeling aantal inzendingen voor Award Duurzaam Bouwen

5 duurzame kantoren en 27 woningen met een energiepeil van minder dan 60: maar liefst 32 duurzame projecten werden aangemeld voor de Award Duurzaam Bouwen. In vergelijking met vorig jaar bijna een verdubbeling van het aantal ingediende Limburgse duurzame projecten. Op 31 maart worden de laureaten door Dubolimburg en Confederatie Bouw Limburg beloond met een Award.

E-peil gemiddeld op 42

De Award Duurzaam Bouwen focust dit jaar op twee types van duurzame projecten: particuliere woningen en - voor het eerst - duurzame kantoren.

75 % van de ingediende (duurzame) woningen hebben een E-peil (energieprestatie van een woning en haar installaties) dat kleiner is dan 60 en komen dus in aanmerking voor een prijs. Ter info: hoe lager het E-peil, hoe lager de energierekening gedurende de hele ‘leeftijd’ van een gebouw zal zijn.

Vaststellingen:
*De door wet vastgelegde bouwnorm (op dit moment) is E 80. In 2012 verstrengt dit tot E 70, in 2014 wordt dat E 60.
*Het gemiddelde E-peil van de ingezonden woningen is E 42.
*Het laagste E-peil van de ingediende projecten bedraagt E 27. In vergelijking met vorig jaar is dat een verbetering met 3 E-peilpunten.
*Tussen de inzendingen zitten ook voor het eerst een aantal gecertificeerde passiefhuizen.

Duurzame kantoren zijn nieuw in Limburg: de 5 ingezonden projecten zijn op zich pioniers op het vlak van duurzaamheid in de utiliteitsbouw. Een reden te meer om hen dit jaar met een aparte award te belonen.

Uitreiking op 31 maart

Een professionele jury - onder leiding van Dubolimburg - zal nu de verschillende projecten op duurzaamheid scannen en een lijst van genomineerden opstellen. De genomineerden worden door de juryleden bezocht. Op 31 maart krijgen de laureaten hun award tijdens de jaarvergadering van de Confederatie Bouw Limburg. De prijzen zullen worden uitgereikt door Frank Smeets (gedeputeerde milieu & natuur), Marc Vandeput (gedeputeerde economie) en minister Ingrid Lieten.

Meer info: www.awardduurzaambouwen.be