Tuin

Verbiedt de EU lavendel in de tuin?

U bent hem misschien ook tegengekomen: een e-mail met een oproep een petitie te tekenen tegen een Europese richtlijn die op 30 april van kracht zou worden en het gebruik van medicinale planten en kruiden zou verbieden. Je zou zelfs geen lavendel meer in de tuin mogen hebben.

Volgens "het collectief voor de verdediging van de natuurlijke geneeskunde" hebben al meer dan 350.000 mensen de petitie ondertekend. Nochtans staat de e-mail bol van foutieve informatie. Maar wat gebeurt er dan echt op 30 april?

Die dag vervalt de deadline voor producenten van traditionele kruidengeneesmiddelen om hun producten te registreren. Dat zijn geneesmiddelen met een lange gebruikstraditie (minstens 15 jaar in de EU) waar slechts een eenvoudige registratieprocedure voor nodig is. Er werd een overgangsperiode van zeven jaar voorzien, tegen die datum moeten alle producenten hun dossier hebben ingediend.

Dat werd bepaald in een Europese richtlijn uit 2004, die de bedoeling had de kwaliteit en de veiligheid van geneesmiddelen op basis van kruiden te waarborgen. Aanleiding van die richtlijn waren de gezondheidsrisico’s van bepaalde kruidenproducten, in het bijzonder de Chinese kruiden, die ingenomen werden om te vermageren. Ze zouden ernstige nierschade met zich meebrengen.

Volgens Ann Eeckhout van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) is de richtlijn is heel belangrijk om de consumenten te beschermen. “Geneesmiddelen op basis van kruiden zijn niet altijd onschuldig, dit hangt van dosering en samenstelling. Daarom is er een goede kwaliteitsbewaking nodig.” Ze betreurt dat de bevolking om de tuin wordt geleid en spreekt zelfs van een ‘vergiftigende petitie.’

Voor de consument wijzigt er echter weinig. De richtlijn is enkel van toepassing op geneesmiddelen die in de apotheek verkocht worden en dus niet op bijvoorbeeld voedingssupplementen.