Buitenschrijnwerk

Verandazonwering houdt temperatuur onder controle

Van saaie glasbokaal tot hippe tuinkamer. De veranda heeft een lange weg afgelegd. En toch is er nog ruimte voor verbetering, bijvoorbeeld inzake binnenklimaat. Met de verandazonwering VZ510 en VZ520 brengt zonweringfabrikant Harol® een zuinige en efficiënte oplossing om hoge temperaturen tegen te gaan. Beide modellen zijn leverbaar in 20 standaardkleuren, alle RAL-kleuren in gewone lak en structuurlak, en met twee duurzame doeksoorten.

Veranda’s zorgen voor licht en ruimte. Ze vormen een buffer tussen binnen en buiten, ideaal om zomer en winter van de tuin te genieten of … als uitbreiding van de woning. Nadeel is wel dat het glas soms veel zon vangt, waardoor de temperatuur in huis snel oploopt. Ook kunnen meubelen en decoratie verkleuren. Problemen die met een goede verandazonwering eenvoudig zijn op te lossen.

Efficiënte temperatuurregeling
De Harol® verandazonwering is een op maat gemaakte zonwering die bovenop de veranda komt. Nog voor het zonlicht het glas bereikt, wordt het getemperd door een speciaal zonweringdoek. De vrije ruimte tussen glas en doek zorgt voor een goede luchtcirculatie, zodat de opgestapelde hitte continu wordt afgevoerd. In opgerolde toestand zit het doek veilig opgeborgen in een beschermende kast.

Energiezuinige koeling
De VZ510 en VZ520 maken het gebruik van airconditioning zo goed als overbodig. Niet slecht, als je bedenkt dat de klimaatregeling gemiddeld vijftig dagen per jaar en zo’n tien uur per dag wordt ingeschakeld. Door het vermijden van airconditioning is een besparing mogelijk van ongeveer € 90 tot € 390 op jaarbasis1.

Robuuste materialen
De Harol® verandazonwering is opgebouwd uit corrosiebestendige materialen. Voor de kast wordt aluminium gebruikt. De doeken zijn vervaardigd uit acryl of polyesterdraden omhuld met een PVC-laag. Voordeel van acryldoeken is dat ze waterwerend, vuilafstotend en bestand zijn tegen schimmels en verrotting. Doeken met een PVC-laag onderscheiden zich door hun treksterkte, goede ventilatie, doorzichtigheid en afwasbaarheid.



Eenvoudig te bedienen
De VZ510 en VZ520 beschikken alle twee over een elektrische aandrijving. En wie dat wenst kan de zonwering ook uitrusten met een afstandsbediening of kiezen voor een optionele wind- en zonnesensor. Daarbij is geen bedrading nodig. Kap- en boorwerk zijn dus volledig uitgesloten.

Kleurrijke doeken en armaturen
De Harol® verandazonwering is beschikbaar in 20 standaardkleuren. Daarnaast zijn tegen meerprijs alle RAL-kleuren verkrijgbaar evenals een afwerking in structuurlak. Wat de doeken betreft is er keuze tussen effen kleuren (voor beide doeksoorten) of kleurrijke motieven (voor acryl).

Harol® levert naast verandazonwering ook zonneschermen, uitvalschermen, screens, terrasoverkappingen en vrijstaande zonweringen.

Opmerkelijke tendensen
  • Veel bouwers en verbouwers kiezen vandaag een houten veranda, vooral in combinatie met de momenteel erg populaire cottagestijl.
  • Omgekeerd liggen ook aluminiumconstructies goed in de markt: strakke geometrische lijnen, die perfect aansluiten op een moderne vormgeving.
  • De “glazen bokalen” van weleer maken stilaan plaats voor creativiteit. Onder meer in de vorm van een decoratieve ruitverdeling die op het glas gelijmd wordt.
  • Andere trend is de kleur greige, een grijsachtig beige dat goed combineert met de kleuren van de woonkamer, de plaats waar de veranda doorgaans wordt aangebouwd.
  • Bouwers en verbouwers besteden een vrij groot bedrag aan de veranda. Wat vroeger gold als luxemodel is vandaag de norm geworden, compleet met planten, meubelen en decoratie.