Architectuur

Veertig bouwwerken centraal tijdens Architectuurjaar

Het Stadhuis, de Maastunnel (foto), café De Unie, voormalige spoorbrug De Hef, warenhuis De Bijenkorf, het Groothandelsgebouw en winkelcentrum De Lijnbaan. Het zijn enkele van de veertig bouwwerken die centraal staan tijdens de manifestatie Rotterdam 2007 City of Architecture.

De organisatie maakte woensdagmiddag in de Bijenkorf het programma bekend. Een jaar lang besteedt Rotterdam aandacht aan de architectuur in de stad. Dat gebeurt met tentoonstellingen en speciale evenementen rondom bijzondere gebouwen en plekken. Een van die evenementen is Sites & Stories, waarin veertig gebouwen centraal staan die honderd jaar moderne architectuur vertegenwoordigen.

Accountants
Woensdagmiddag werd bekend dat accountantsorganisatie Deloitte hoofdsponsor is van het architectuurjaar. Het in aanbouw zijnde hoofdkantoor van Deloitte speelt een rol in de manifestatie. De accountants vestigen zich in de Maastoren op de Kop van Zuid, dat met zijn 165 meter het hoogste gebouw van Nederland wordt. De bouw is vorig jaar begonnen.

Brandgrens
Een van de meest in het oog springende onderdelen van het architectuurjaar is het project De Brandgrens. Op 14 mei wordt het bombardement op Rotterdam van 1940 herdacht met een visualisering van de brandgrens. Deze grens markeert het gebied in de Rotterdamse binnenstad dat door het bombardement en de daaropvolgende branden werd verwoest. Op de avond van de 14e zullen honderden lichtbundels de brandgrens markeren.

Fantasie
Verder staan op het programma de derde editie van de Rotterdamse Architectuurbiënnale, de Week van de Wolkenkrabbers, fantasiebouwwerken op Heijplaat, een tocht langs de verborgen tuinen van Rotterdam, een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Le Corbusier, een kunstroute en een theatrale route langs gebouwen.