Vastgoed

VastgoedPRO positief over NMa-rapport

Beroepsvereniging VastgoedPRO is positief gestemd over de uitkomsten van de NMa-marktscan Woningmakelaardij. Daarin is ondermeer aangegeven dat de NMa van mening is dat alle makelaars, die hun aanbod op funda plaatsen, gelijkwaardige presentatiemogelijkheden moeten hebben. VastgoedPRO is van mening dat voor zowel de kopers als verkopers van woningen een gelijkheid op funda beter is.
De leden van VastgoedPRO, de beroepsvereniging voor makelaars en taxateurs, streven naar een zo hoog mogelijke kwaliteit van hun dienstverlening voor hun klanten. Daarbij behoort onder andere de manier waarop de woningen van hun klanten op internet gepresenteerd kunnen worden. Tot op heden worden zij onterecht beperkt in hun mogelijkheden op funda. Het rapport van de NMa bevestigt dat.

"De kwaliteit van de dienstverlening van onze leden staat centraal in het werk van onze beroepsvereniging," aldus Ed van de Bijl, directeur VastgoedPRO. "Onze leden worden nu als het ware gedwongen om met minder goed gereedschap hun klanten te bedienen als het gaat om de presentatie op funda. En dat gaat volledig in tegen de ambities van onze beroepsvereniging en onze leden."

Meer dan alleen funda
VastgoedPRO is blij met de uitkomsten van het rapport omdat het een bewijs is dat er sprake is van oneerlijke concurrentie als het gaat om de presentatie van woningen op funda. "Gelukkig hangt de kwaliteit van de dienstverlening van onze leden niet alleen af van funda" aldus Van de Bijl. "Wij werken er voortdurend hard aan om onze leden op alle vlakken te ondersteunen bij hun werk. De huidige markt vraagt om makelaars die op alle fronten hun meerwaarde kunnen aantonen."

Ideaalbeeld
Sinds enkele jaren kunnen leden van VastgoedPRO op funda hun aanbod presenteren. De positie van de woningen van VastgoedPRO makelaars wordt echter kunstmatig naar een lagere positie geschoven. De wens van VastgoedPRO is om een gelijke positie op funda te realiseren voor alle makelaars die toegang hebben tot de site. Dat is niet alleen voor de makelaars maar vooral ook voor de consument de meest ideale situatie. Een consument begrijpt het verschil niet en dat bevordert bovendien de transparantie in de woningmarkt niet. Ook voor funda lijkt het dus van belang dat er meer gelijkheid moet gaan komen zodat de site aantrekkelijk blijft voor woningzoekers en woningverkopers.

VastgoedPRO zal daarom als beroepsvereniging blijven aandringen op een gelijkheid voor alle makelaars op funda. Het NMa-rapport is daarbij een steun in de rug.