Vastgoed

Vastgoed schatting bij erfenissen enkel nog door landmeters

Schattingen van onroerende goederen bij nalatenschappen mogen in Vlaanderen enkel nog door erkende landmeters gebeuren. Tot 1 januari 2015 stelden de registratiekantoren hiervoor onder meer ook gekwalificeerde vastgoedexperten aan. Voor deze taxaties komen zij nu niet meer in aanmerking en dit zonder enige vorm van gezamenlijk overleg. De Kamer van Vastgoedexperten, kortweg KAVEX, is niet te spreken over deze gang van zaken. De beroepsvereniging tekende dan ook bezwaar aan tegen de invoering van het kwaliteitscharter met de landmeters, waardoor de vastgoedexperten voortaan uit de boot vallen.

Sinds 1 januari vallen nalatenschappen onder de verantwoordelijkheid van de Vlaamse Belastingdienst. Voorheen waren de registratiekantoren bevoegd voor de afhandeling van dergelijke dossiers. Die stelden jarenlang onder meer gediplomeerde en/of gekwalificeerde vastgoedexperten aan om tegensprekelijke taxaties van eigendommen bij erfenissen uit te voeren. Zij legden hun schattingsverslagen neer bij de griffie van het bevoegde Vredegerecht.

Zonder enig overleg

“De Vlaamse Belastingdienst sloot in alle stilte een kwaliteitscharter af met de beëdigde landmeter-experten ingeschreven op het tableau van de beoefenaars. Enkel zij mogen nu nog tegensprekelijke schattingen uitvoeren van onroerende goederen bij nalatenschappen in Vlaanderen. Vastgoedexperten-taxateurs met een jarenlange ervaring als schatter zien hun activiteiten van de ene dag op de andere voor een deel wegvallen”, beklemtoont David Martens, voorzitter van KAVEX.

“Het charter houdt geen rekening met de doorgedreven opleiding en grote deskundigheid van de vastgoedexperten-taxateurs. Velen onder hen doen al schattingen voor allerlei bedrijven, financiële instellingen, particulieren en als deskundige voor de rechtbanken. Er was bovendien geen enkele vorm van gemeenschappelijk overleg. Dat mochten we toch op zijn minst verwachten als nationale beroepsvereniging, officieel erkend sinds december 2008.”

Grote vakkundigheid

Wie zich gekwalificeerd vastgoedexpert mag noemen, volgde hiervoor met succes een professionele opleiding. Die wordt onder meer ingericht door het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming Syntra-Vlaanderen. Het aantal voorziene opleidingsuren als vastgoedexpert steekt ver uit boven het aantal voorziene uren in de huidige opleidingen Bachelor en Master Landmeter-expert. Maar ook die garanties op vakkundigheid van de vastgoedexpert worden door het charter van tafel geveegd.

De vastgoedexperten zijn door KAVEX als geaccrediteerde registerexpert opgenomen en zijn bovendien onderworpen aan een strenge beroepsdeontologie. Die is volgens de beroepsvereniging minstens gelijk aan deze voor de landmeter-experten. Elke afgestudeerde landmeter kan eenvoudig en zonder enige ervaring de eed afleggen voor de Rechtbank van Eerste Aanleg. Volgens de vigerende wetgeving is dat al voldoende voor inschrijving op het tableau van de beoefenaars.

David Martens: “Zo is het voor landmeters, als gevolg van het kwaliteitscharter van de Vlaamse Belastingdienst, wel vrij eenvoudig om exclusief schattingen van eigendommen bij erfenissen te mogen uitvoeren. In de wetgeving van 2003 tot bescherming van de titel en van het beroep van landmeter-expert staat echter nergens vermeld dat zij ingeschreven moeten zijn op het tableau van de beoefenaars om die taxaties uit te voeren. Evenmin is dit terug te vinden op de website van FOD Economie, KMO en Middenstand. Het schatten van eigendommen kan ook tot hun activiteiten behoren.”

De professionele vastgoedtaxateurs worden onterecht gediscrimineerd door het kwaliteitscharter met de landmeter-experten, zo vindt KAVEX. De beroepsvereniging vraagt minstens dat het charter wordt aangepast en is hiervoor nog altijd bereid tot overleg. Federaal minister Willy Borsus en de Vlaamse ministers Annemie Turtelboom en Philippe Muyters ontvingen een kopie van het bezwaarschrift van KAVEX aan de Vlaamse Belastingdienst.

Ook interessant