Second Home

Vastgoed kopen in Spanje is nog steeds een betrouwbare investering

Vastgoed kopen in Spanje is nog steeds een betrouwbare investering
Naar aanleiding van de recente negatieve berichtgeving over een bouwproject in Kaapverdië, wenst Leen Vermeulen, CEO van Hip Estates, te reageren vanuit de sector van verkoop van buitenlands vastgoed. Hip Estates is al ruim 25 jaar dé vastgoedspecialist voor Spanje. Leen Vermeulen stelt dat een zaak zoals het bewuste project in Kaapverdië zich om diverse redenen niet kan voordoen in Spanje. Vooreerst omdat het kopen van een tweede verblijf in Spanje wettelijke garanties inhoudt die een veilige investering waarborgen voor de koper en ook omdat de commerciële garanties realistischer en betrouwbaar zijn dan in de genoemde zaak in Kaapverdië.

Belangrijk is dat een verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen is geregeld op basis van de Spaanse wetgeving in een Europees kader, zegt Leen Vermeulen van Hip Estates. De Britse ontwikkelaar van het project in Kaapverdië heeft zijn hoofdzetel in Gibraltar, buiten de EU, en de contracten refereren bij discussie naar het gerechtshof en niet naar de rechtbank. Ook vindt Leen Vermeulen het vreemd dat de kopers al meteen het volledige bedrag van de aankoopsom hebben betaald aan de Britse ontwikkelaar.

Leen Vermeulen van Hip Estates legt helder uit hoe een verkoop van Spaans vastgoed aan Belgen in zijn werk gaat: ‘Bij een verkoop van een nieuwbouwproject in Spanje wordt eerst een reservatiecontract opgesteld dat wordt gecontroleerd door een Spaanse advocaat. Hierdoor kan de woning niet meer aan een andere partij worden verkocht en is er tijd voor een juridisch onderzoek. Hip Estates raadt kopers steeds aan om de betalingen over te maken op een beveiligde derdenrekening van een advocaat. Er is dan een bankgarantie voor het geval de bouwpromotor vóór de oplevering van het pand failliet gaat. De betaling van de aankoopsom gebeurt in verschillende schijven: bij de ondertekening van het reservatiecontract, bij de ondertekening van de compromis (die wordt opgesteld wanneer de koper zekerheid heeft over de juridische situatie van de bouwpromotor en het pand) en bij het verlijden van de akte (na de oplevering van het afgewerkte pand).'

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home Expo

Op zoek naar een vakantiehuis in binnen- of buitenland?
Op 19 en 20 oktober 2024 vindt de beurs Second Home Expo in Flanders Expo in Gent plaats. Wil jij deze beurs namens Bouw & Wonen gratis bezoeken?

Je kunt hier jouw gratis inkomtickets downloaden

'Belgische kopers worden in Spanje goed omkaderd', voegt Leen Vermeulen van Hip Estates hieraan toe: 'Voor het gemak van de vele Belgische kopers hebben Spaanse advocaten meestal Nederlandstalig personeel in dienst met het oog op een vlotte communicatie. Uiteraard begeleidt Hip Estates als makelaar de klanten van A tot Z. Met onze ruim 25 jaar ervaring in Spanje hebben wij een uitstekende kennis van het lokale investeringsaanbod en kennen wij de lokale bouwpromotoren, terwijl we werken met een degelijk en betrouwbaar Spaans advocatenkantoor.’

Bovendien klinken de commerciële garanties van dit welbepaalde project in Kaapverdië dat in de Pano-reportage wordt belicht, volgens Leen Vermeulen van Hip Estates te mooi om waar te zijn. Dergelijke hoge gegarandeerde rendementen zijn niet realistisch en al zeker niet terwijl het project nog in aanbouw is.

Door de uitzending van de Pano-reportage heeft de FOD Economie beslist om het dossier te heropenen en een onderzoek te doen naar misleidende handelspraktijken in deze zaak.