Vandersanden publiceert eerste duurzaamheidsrapport

30 maart 2021 Bron: Vandersanden
Vandersanden publiceert eerste duurzaamheidsrapport
Vandersanden site Bilzen
Baksteenfabrikant Vandersanden lanceert vandaag haar eerste duurzaamheidsrapport: het rapport collectief welzijn 2020. Het grootste baksteenproducerende familiebedrijf van Europa neemt het voortouw in de transformatie van de bouwwereld en bevindt zich in poleposition om het meest duurzame en innovatieve bedrijf in de baksteensector te worden. Het rapport bevat een overzicht van Vandersandens meest opvallende realisaties en doelstellingen op de vier domeinen van collectief welzijn.

Het duurzaamheidsrapport van Vandersanden belicht alle aspecten van wat Vandersanden ‘collectief welzijn’ noemt. Die visie zit al bijna honderd jaar in het DNA van het familiebedrijf. Ze strekt zich uit over vier werkterreinen: het milieu, de (bouw)sector, de eigen medewerkers en tot slot de gemeenschap. Het is de eerste keer dat Vandersanden een rapport collectief welzijn publiceert.

Richting CO2-negatieve stenen

Vandersanden legt in het rapport concrete doelstellingen vast richting 2023 voor de vier werkterreinen rond collectief welzijn. Zo mikt het familiebedrijf onder meer op een daling van zijn milieu-impact met 15 procent tegenover 2020. De ambities van Vandersanden zijn gekoppeld aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties, de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Verder besteedt Vandersanden in het rapport aandacht aan de meest opvallende verwezenlijkingen in collectief welzijn van het afgelopen jaar. Blikvangers zijn onder meer een nieuwe tunneloven in Tolkamer die 25 procent minder CO2 uitstoot, de lancering van geïmpregneerde stenen, een investering van 500.000 euro in Vandersandens gemeenschappen en de voorbereiding van de productie van CO2-negatieve stenen. De productie van CO2-negatieve stenen voor de bouw van één huis neemt 5 ton CO2 op, terwijl er met traditionele stenen 3 ton CO2 vrij zou komen.

Eddy Deconinck, directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden:
“Bij Vandersanden doen we niet mee aan holle slogans of beloftes, maar pakken we uit met concrete realisaties en projecten. Onze ambitie is om van Vandersanden het meest duurzame en innovatieve bedrijf in de baksteensector te maken. We kijken daarbij verder dan alleen het milieu, omdat we ons ook verantwoordelijk voelen voor onze mensen, onze sector en uiteraard de gemeenschappen waar we deel van uitmaken. Dankzij die brede blik is Vandersanden vandaag toonaangevend in collectief welzijn.”

Eddy Deconinck, Directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden
Eddy Deconinck, Directeur Collectief Welzijn bij Vandersanden

‘Collectief welzijn zit in de genen van Vandersanden’

De baksteensector heeft traditioneel een grote impact op het milieu, maar is op weg naar CO2-neutraliteit in 2050. Vandersanden wil het voortouw nemen in die duurzame transitie, op alle vlakken. Vandersanden-oprichter Jaak Vandersanden hechtte 100 jaar geleden al veel belang aan duurzaamheid en contact met de gemeenschap, via de familie vormt die visie op collectief welzijn nog steeds een rode draad in alle activiteiten van Vandersanden.

“Collectief welzijn zit in onze genen”, zegt Jean-Pierre Wuytack, CEO van Vandersanden. “We denken niet in jaren, maar in generaties. Net zoals stenen generaties overleven, wil Vandersanden op alle werkterreinen van collectief welzijn een duurzame impact realiseren. We schrikken er daarom ook niet van terug om op lange termijn te investeren in de verduurzaming van onze producten, het welzijn van onze mensen en onze gemeenschap, en de toekomst van onze sector.”

Bijlandse Waard (Tolkamer)
Bijlandse Waard (Tolkamer)


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo