Duurzaam Bouwen

Vanaf nu in woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig uw perceel is

Vanaf nu in woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig uw perceel is
Woningpas – het digitaal paspoort van uw woning - breidt uit! Vanaf nu kunnen eigenaars de klimaatbestendigheid van hun perceel berekenen én toevoegen aan hun woningpas door de integratie van de tool ‘groenblauwpeil’. Eigenaars komen zo eenvoudig te weten of hun perceel goed bestand is tegen felle regen en periodes van droogte. Scoort de eigendom minder goed? Dan krijgt de eigenaar tips om zijn woning en tuin beter te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Dankzij de tool ‘groenblauwpeil’ kan de burger tijdig maatregelen nemen om eventuele schade aan de eigendom ten gevolge van de klimaatverandering te beperken.

De bijdrage die meer dan 6 miljoen Vlamingen kunnen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering is niet te onderschatten. De oppervlakte aan huizen en tuinen bedraagt ongeveer 12,8 % of meer dan 170.000 ha van Vlaanderen. Daarnaast is 72 % van de Vlaamse huishoudens eigenaar van de woning waarin ze wonen. Elke maatregel die gezinnen kunnen nemen om hun woning en tuin klimaatbestendiger te maken, maakt dan ook een groot verschil. Veel Vlamingen weten jammer genoeg niet waar te beginnen: “Wat kan ik als burger doen in en rond mijn huis? Wat is de impact van aanpassingen?” Om hierop een antwoord te bieden, ontwikkelde de Vlaamse overheid samen met Vlario en Embuild Vlaanderen de tool ‘groenblauwpeil’ dat kan helpen om een perceel klimaatbestendiger te maken.

Naar analogie met het energieprestatiecertificaat (EPC), dat met een score van A tot F aangeeft hoe energiezuinig de woning is, geeft ook het ‘groenblauwpeil’ met dezelfde letters weer hoe goed of slecht de eigendom scoort. Daarbij staat A voor zeer klimaatbestendig en is er bij F nog veel werk aan de winkel. Daarnaast is de tool opgebouwd in een groene en een blauwe score. De blauwe score geeft weer in welke mate u regenwater op uw perceel opvangt, vasthoudt en nuttig gebruikt, hoe overstromingsgevoelig uw perceel is, terwijl de groene score onder meer peilt naar de biodiversiteit, verkoeling en luchtkwaliteit in uw tuin.

Vanaf nu in woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig uw perceel is

“Al verschillende zomers lang kampt Vlaanderen met droogte en een snakkend watertekort. Ons wapen daartegen is de Blue Deal, met meer dan 400 projecten over Vlaanderen. Eén ervan is het groenblauwpeil. Dat helpt burgers om de juiste keuzes te maken om hun woning en tuin klimaatbestendiger te maken. Want elke druppel telt”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.


Woningpas raadplegen?

U kan uw woningpas eenvoudig raadplegen op woningpas.vlaanderen.be/ door in te loggen met uw e-ID of via de itsme®-app.

Vanaf nu in woningpas: ontdek hoe klimaatbestendig uw perceel is

Ook interessant