“Al verschillende zomers lang kampt Vlaanderen met droogte en een snakkend watertekort. Ons wapen daartegen is de Blue Deal, met meer dan 400 projecten over Vlaanderen. Eén ervan is het groenblauwpeil, waar nu een nog betere versie van bestaat. Bovendien wijzigden we de regelgeving met het plaatsen van grotere regenwaterputten en infiltratievoorzieningen, en zelfs het gebruik van regenwater voor toiletten, wasmachines en het poetsen. Want elke druppel telt”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
“Wanneer we stads- en dorpskernen beter willen wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, zijn ook groenblauwe ingrepen in het publiek domein noodzakelijk. Het nieuwe groenblauwpeil biedt nu een instrument om de aanleg van groen, het planten van bomen, het voorzien van buffer- en infiltratiecapaciteit voor regenwater te optimaliseren. Zo komen opdrachtgever en aannemer tot een klimaatbestendig en duurzaam resultaat”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.
“Op dit moment is de gemiddelde score C. We streven naar een score A. Dan ben je voorbereid op de klimaatuitdagingen van morgen. Een duurzame waterhuishouding wordt dan gecombineerd met kwaliteitsvolle bomen, struiken en planten”, zegt Wendy Francken, directeur van VLARIO.
“Het groenblauwpeil helpt burgers en omgevingsprofessionals om de juiste keuzes te maken voor een kwaliteitsvolle groenblauwe inrichting van publieke en private ruimte te realiseren. Dit versterkt de realisatie van de bouwshift, de klimaatbestendigheid van Vlaanderen en de biodiversiteit. Het groenblauwpeil vormt bijgevolg een belangrijke schakel in de realisatie van de transitieprioriteit van de Vlaamse Regering: Omgeving voor de toekomst ", zegt Christophe Pelgrims, afdelingshoofd bij Departement Omgeving.