Van deze materialen worden zonnepanelen gemaakt

18 december 2019 Bron: Bouw & Wonen
Van deze materialen worden zonnepanelen gemaakt
Dat zonnepanelen grote voordelen met zich meebrengen is intussen algemeen bekend. Zo zijn zonnepanelen goed voor het milieu, kunt u ermee besparen op uw energiefactuur en heeft u geen last van stijgende energieprijzen. Bij zonnepanelen kunt u kiezen uit meerdere materialen, met ieder zijn eigen voordelen. In dit artikel leest u alles over de verschillende materialen bij zonnepanelen, en de mogelijkheden van elk materiaal.

Monokristallijn

Het materiaal waar het meeste voor wordt gekozen is monokristallijn. Dit zijn de zwarte panelen die u steeds vaker op daken ziet liggen. Dit type zonnepaneel wordt het meest gekozen omdat hij het meeste vermogen heeft, namelijk wel een vermogen van 280 tot 360 wp.

De reden dat zonnepanelen van monokristallijn zo veel vermogen hebben, is het feit dat de zonnecellen van dit type paneel uit ťťn kristal bestaan. De prijs van Monokristallijn panelen ligt hoger dan die van polykristallijn panelen. Dit komt doordat het productieproces van monokristallijn panelen langer en intensiever is.

Polykristallijn

In tegenstelling tot monokristallijn panelen, bestaan de zonnecellen van de panelen van polykristallijn uit meerdere kristallen. Dit zorgt voor een lagere opbrengst, maar ook voor een lagere prijs. Door deze lage prijs is het toch mogelijk ook een goed rendement te behalen met zonnepanelen van polykristallijn. Polykristallijn panelen hebben een vermogen van 260 tot 310 wp. Polykristallijn zonnepanelen hebben een minder ingewikkeld productieproces dan monokristallijn panelen, waardoor deze panelen ook voor minder restafval zorgen. Panelen van polykristallijn zijn hierdoor milieuvriendelijker dan monokristallijn panelen.

Amorf

Amorf, ook wel dunne film, is een materiaal dat niet bestaat uit kristallen. Dit maakt dat de platen buigbaar zijn, waardoor deze platen perfect zijn voor ronde oppervlakken. Ook blijven zonnepanelen van amorf goed werken bij extreme hitte. Deze panelen hebben een vermogen van 120 tot 150 wp. Het vermogen van dit type paneel is dus een stuk lager, maar dit is ook de meest goedkope optie. Als u over genoeg dakruimte beschikt kunnen deze panelen even rendabel zijn als panelen van polykristallijn.

Kleuren

Zonnepanelen zijn beschikbaar in verschillende kleuren. De meest gebruikte kleuren zijn zwart blauw en grijs. Zonnepanelen zijn tegenwoordig ook beschikbaar in kleuren als groen en rood. Deze kleuren zien er mooi uit, maar zorgen ook voor een lagere opbrengst.

Wilt u genieten van de voordelen van zonnepanelen? Vergelijk hier gratis offertes en bespaar tot 40% op uw factuur.Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo