Vastgoed

VVF reageert op vraag modelcontract vastgoedsector

De Vlaamse Vastgoedfederatie kan zich vinden in de vraag van Min. Freya Vandenbossche en Testaankoop om te komen tot een gestandaardiseerde en evenwichtige verkoop- of huuropdracht:
- Trouwens heeft VVF samen met Testaankoop en de Nederlandstalige en Franstalige Kamer van de Notarissen en de andere beroepsfederaties in december 1996 meegewerkt aan een model-verkoopovereenkomst.
- Al sinds 1999 is VVF vragende partij en pleit voor genummerde gestandaardiseerde, zelfs verplicht te gebruiken én op zegel van het beroepsinstituut gemaakte opdrachten, zodat onmiddellijk de herkomst van elk mandaat kan vastgesteld worden, de niet erkende makelaars geen mandaten meer kunnen bekomen en de rechten van de consument veilig gesteld worden tegen mogelijk misbruiken.

Wegens hardnekkig CIB-verzet tegen elke oplossing dat niet de integrale overname van het CIB-modelcontract inhoudt, pleit VVF ervoor, in afwachting van een gestandaardiseerde opdracht, bij zijn leden de standaard van de VVF te gebruiken, die juridisch onderbouwd is en van de VVF-website kan gedownload worden.
Deze modellen zijn evenwichtig opgesteld ter vrijwaring van de rechten van eigenaar en koper. Deze contracten zijn helemaal niet eenzijdig ten voordele van de makelaar opgevat, integendeel. VVF vindt dat de makelaar er meer baat bij heeft en er meer eer uit haalt wanneer hij werkt met tevreden klanten. Dit is een lange termijnvisie, die de makelaar en de sector ten goede komt.

Nochtans vindt de Vlaamse Vastgoedfederatie dat een steekproef van slechts 80 vastgoedmakelaars van de 8500 erkende makelaars niet representatie mag genoemd worden voor de sector en dat zowel van Test-Aankoop als minister Freya Van de Bossche, minister voor Werk en Consumentenzaken zeer onzorgvuldig te werk gegaan zijn.

VVF verdenkt zelfs minister Freya Van de Bossche ervan met deze mededeling aan goedkoop verkiezingsopbod te doen naar haar kiezers, gezien de daling van de kiesintenties voor de SP.a in de laatste berichten over de kiesintenties.
VVF laat opmerken dat anderzijds zij als beroepsfederatie wil betrokken worden bij de besprekingen en graag constructief wil samenwerken, temeer daar het huidige Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars (BIV) door de komende bestuursverkiezingen niet meer representatief is voor de gemiddelde makelaar, omdat 80% van de bestuursmandaten zullen moeten vervangen worden.

De Vlaamse Vastgoedfederatie zegt dan ook haar volledige medewerking toe voor een gestandaardiseerde, evenwichtige, juridisch correcte overeenkomst tussen klant-eigenaar en vastgoedmakelaar.

foto: Hendrik-Jan Ombelets, nationaal secretaris VVF