Energie

VREG neemt groepsaankopen energie onder de loep

VREG neemt groepsaankopen energie onder de loep
De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt, VREG, heeft onlangs aangekondigd nauwer toe te kijken op de groepsaankopen voor elektriciteit en aardgas. Volgens de Vlaamse energiewaakhond worden er bij deze groepsaankopen vaak grote kortingen beloofd die niet overeenstemmen met de realiteit. Groepsaankopen zijn bovendien intussen ook gebruikelijk voor pv-panelen of dakisolatie. De Vlaamse Confederatie Bouw beklemtoont dat bij dergelijke werken niet alleen de prijs maar ook de kwaliteit essentieel is voor gezinnen. En bijgevolg een doorslaggevend criterium dient te zijn in het toewijzen van een groepsaankoop.

Volgens de Vlaamse Confederatie Bouw en sectorfederatie Techlink is het goed dat Vlamingen een vinger aan de pols houden en prijzen vergelijken, maar vindt ze dat de organisatoren van groepsaankopen de prijs niet als enige criterium mogen hanteren om een groepsaankoop toe te kennen.

Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw: “Niet alleen voor gas en elektriciteit worden groepsaankopen georganiseerd. Tegenwoordig kun je voor heel wat zaken inschrijven om in groep aan te kopen. Denk dan bijvoorbeeld aan pv-panelen of dakisolatie. Het is echter belangrijk dat prijs niet als enige criterium gehanteerd wordt. De gebruikte materialen, garantievoorwaarden én een kwaliteitsvolle uitvoering zijn belangrijker dan de goedkoopste leverancier te kiezen bij het gunnen van een groepsaankoop.”

Kris Van Dingenen, technisch directeur van Techlink: “Groepsaankopen kunnen de markt verruimen door bijvoorbeeld gezinnen in groep te sensibiliseren voor investeringen in energiebesparing en hernieuwbare energie die dit anders niet zouden doen. In die zin kunnen zij een positief effect hebben op de markt. Een installatie plaatsen is echter geen gestandaardiseerd ‘commodity product’ maar een dienst. De kwaliteit is niet altijd dezelfde en hangt in hoge mate af van zowel de materiaalkeuze als de kwaliteit van het bedrijf en van de mensen die de installatie uitvoeren.”

Klanten hechten terecht veel belang aan de kostprijs, maar het optimale rendement van de installatie op lange termijn is het resultaat van vakmanschap. En dat heeft een belangrijke impact op onder andere de terugverdientijd. Bij de plaatsing van isolatiemateriaal gaat het bijv. niet alleen om de materiaalkeuze maar ook om het hanteren van best practices met het oog op de grootste energiebesparing. Bij pv-panelen doe je er dan weer goed aan de garanties van je leverancier onder de loep te nemen en goed de voorgestelde materialen te vergelijken. Op www.rescert.be zijn PV-installatiebedrijven te vinden die de RESCert-certicatie behaald hebben.

De Vlaamse Confederatie Bouw en Techlink roepen daarom de organisatoren van groepsaankopen op om niet te kiezen voor de allergoedkoopste aanbieders, maar wel voor de beste vakmannen tegen een juiste prijs.

Ook interessant