Vier op de tien Vlamingen schatten prijs zonnepanelen te hoog in

  BE   9 februari 2018 Bron: BePublic
Vier op de tien Vlamingen schatten prijs zonnepanelen te hoog in
Hoewel de overgrote meerderheid van de Vlamingen de voorkeur geeft aan groene energie, is in de praktijk de prijs vaak een struikelblok. Zo vinden zes op de tien Vlamingen zonnepanelen duur, maar wel een slimme keuze. De kostprijs van zonnepanelen wordt echter overschat: de actuele marktprijzen liggen gemiddeld 35% lager dan wat Vlamingen denken. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht van iChoosr, onafhankelijke organisator van groepsaankopen in Vlaanderen.

Meer dan één op de twee Vlamingen wil groene energie, maar is niet bereid om hiervoor te betalen

Het onderzoek laat zien dat een ruime meerderheid (69%) van mening is dat vandaag alle aangeboden energie-opties milieuvriendelijk zouden moeten zijn. Nochtans zijn bijna zes op de tien Vlamingen (58%) niet bereid daar meer voor te betalen.

Ze vinden het belangrijker dat de energie die ze gebruiken goedkoop is (gemiddelde score van 8,3 op 10) dan dat die energie groen is (5,8 op 10) of lokaal geproduceerd (5,3 op 10). Zelf investeren in hernieuwbare energie blijkt voor de meerderheid nog niet aan de orde: bijna driekwart (72%) van de Vlamingen die nog geen zonnepanelen hebben, overweegt momenteel niet om deze te laten plaatsen.

De meerderheid vindt zonnepanelen slim, maar duur

De meerderheid geeft aan dat zonnepanelen wel degelijk een slimme investering (59%) zijn en een milieuvriendelijke oplossing (67%), maar zes op de tien Vlamingen vinden ze duur.

"Dakeigenaars denken dat de aanschaf en plaatsing van een zonnepanelensysteem duur is, maar het onderzoek toont aan dat die prijs vaak zwaar wordt overschat. Hernieuwbare energie en zonnepanelen in het bijzonder zijn door technologische ontwikkelingen de laatste jaren veel toegankelijker geworden.”
Frédéric Dumalin van iChoosr

Vlaming schat prijs zonnepanelen 35 procent te hoog in

De gemiddelde aankoopprijs voor een compleet systeem van 15 zonnepanelen (de standaard in Vlaanderen) ligt rond 5.600 euro (incl. 6% btw) en dat is ruim 3.000 euro of 35% lager dan de door de Vlaming gemiddelde ingeschatte prijs van 8.600 euro.

In Limburg schatten ze de prijs zelfs gemiddeld op 9.500 euro. West-Vlamingen zitten het dichtst bij de realiteit met een gemiddelde inschatting van 6.500 euro.

De prijs via de groepsaankoop voor een zonnepanelensysteem van 15 panelen ligt rond 4.350 euro. Dit is ruim 20% onder de marktprijs en ongeveer de helft van wat de Vlaming denkt dat een dergelijk systeem zou kosten.

"Dit onderzoek bevestigt wat wij de afgelopen jaren al zagen: een stijgende interesse voor ‘groene’ producten. Veel Vlamingen zijn bewust bezig met het milieu en willen graag overstappen op duurzame energie-oplossingen. Maar de prijs, zeker omdat deze wordt overschat, blijkt vaak een struikelblok te zijn."
Frédéric Dumalin van iChoosr

Groene energie toegankelijker voor iedereen

iChoosr organiseerde de voorbije jaren in Vlaanderen een reeks groepsaankopen voor zonnepanelen in samenwerking met onder andere provincies en lokale partners. Door het veilingmodel dat wordt gebruikt, is het aanbod scherp geprijsd in vergelijking met het actuele marktaanbod.

"Doordat we bij groepsaankopen de algemene organisatie en de vaste kosten over een groter aantal klanten kunnen verdelen, wordt er efficiënter gewerkt en kunnen leveranciers scherpere prijzen voorstellen. Dat maakt groene en eigen hernieuwbare energie toegankelijker voor een groot publiek. Vlamingen kunnen zo hun steentje bijdragen aan een duurzame toekomst."
Frédéric Dumalin van iChoosr

Momenteel loopt er via iChoosr een groepsaankoop voor zonnepanelen in de provincie Limburg. Daar hebben in één maand tijd al meer dan 2.000 Limburgers op ingetekend. Later dit voorjaar starten er ook nieuwe groepsaankopen voor inwoners van Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo