Vastgoed

VMSW lanceert jaarlijks CBO-oproep

De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) organiseert voortaan jaarlijks een CBO-procedure. Dit is een marktbevraging met integratie van grondaanbod, projectontwerp en realisatie. Met de CBO wenst de VMSW een zo breed mogelijk beroep op de mededinging te garanderen via een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Voor de samenwerkingsprojecten in het kader van CBO 2007 voorziet de VMSW een investering van 25 miljoen euro. Verwacht wordt dat privéondernemers hierdoor ongeveer 200 nieuwe sociale woningen zullen kunnen bouwen.

Procedure

Grondinbreng, projectontwerp en realisatie worden in één procedure geïntegreerd. Het is dus als het ware een vorm van “sleutel-op-de-deur”, waarbij het VMSW-verwijsbestek zorgt voor de kwaliteitsgarantie van de sociale huisvesting.
De procedure bestaat uit drie fasen: (1) een algemene oproep tot kandidatuurstelling door de VMSW voor deelname aan een project grond-concept-bouw, (2) een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, de grondprijs en de bouwprijs per vierkante meter en (3) een onderhandelingsprocedure over de kostprijs en de opmaak en aanvaarding van het uitvoeringsdossier. Deze derde fase wordt afgesloten met de verkoop van de grond aan de socialehuisvestingsmaatschappij en de gunning van de werken.

Nieuw in de CBO 2007

Door voortaan jaarlijks één globale CBO-procedure voor heel Vlaanderen (zonder geografische opdelingen) te verzekeren, worden de aftastingsmogelijkheden van de grondmarkt door kandidaat-inschrijvers aanzienlijk verhoogd.
De belangrijkste wijzigingen in vergelijking met 2005 zijn:

1. het afschaffen van de bovengrens voor de grondvraagprijs. De globale bouwkost – inclusief de meerprijs van de grond boven de schatting – mag evenwel de 120% van de vooropgestelde VMSW-referentiekostprijs per vierkante meter niet overstijgen;

2. het invoeren van een tweede uitsluitingscriterium voor huurwoningen, bestaande uit een vooropgestelde maximumprijs per woningtype, naar analogie met de voorwaarden in het besluit van de Vlaamse Regering van 12 oktober 2007 over de financiering van de socialehuisvestingsmaatschappijen voor de realisatie van sociale huurwoningen en de daaraan verbonden werkingskosten. Zo behouden de socialehuisvestingsmaatschappijen de mogelijkheid om voor deze projecten eventueel renteloze leningen te kunnen aangaan;

3. het verlengen van de periode voor indiening van het voorontwerp in de fase 2, van 60 tot 100 kalenderdagen;

4. het toestaan van grotere concentraties sociale woningen: voortaan is nog minimaal 200 meter loopafstand van een concentratie van 100 sociale woningen te respecteren (vroeger was dat 25 sociale huurwoningen of 50 sociale woningen in grootstedelijke gebieden).

Timing

De socialehuisvestingsmaatschappijen hebben inmiddels aan de VMSW laten weten of zij al dan niet geïnteresseerd zijn in deelname aan de CBO 2007. Eerstdaags lanceert de VMSW de oproep door de publicatie van een (Europees) beroep op de concurrentie en door het actief bekend maken van de aangepaste procedure in de bouwwereld. De effectieve gunning en start van de verschillende bouwwerken is voorzien voor september 2009.