Verwarming & Sanitair

Uw energiefactuur doen dalen? Kinderspel!

De koude wintermaanden staan weer voor de deur. Ons energieverbruik zal dus fors stijgen. Voor onze bankrekening is dat altijd pijnlijk omdat energie peperduur is. Hoe kan u de pil vergulden?

Een goede kijk op uw huidige verbruik is onmisbaar om energiebesparende maatregelen uit te werken. Meten is weten: u kan niet nagaan of u vooruitgang boekt (d.w.z. energie bespaart) als u geen vergelijkingsmateriaal hebt. Hou dus een beknopte energieboekhouding bij: noteer geregeld de meterstanden en bekijk uw facturen aandachtig. Op basis van die gegevens kan u checken hoe uw energieverbruik evolueert nadat u een bepaalde maatregel hebt ingevoerd.

Verlichting

Een eerste factor waarop u makkelijk kan besparen, is verlichting:

1. Vervang gloeilampen die vaak of lang moeten branden, door spaarlampen.

2. Geef de voorkeur aan elektronische spaarlampen van prima kwaliteit.

3. Zonlicht is gratis. Probeer het zoveel mogelijk op te vangen. Hou de ramen dus vrij en zet geen grote voorwerpen op de vensterbanken.

De was en de vaat

1. Zet de vaatwasautomaat pas aan als die echt vol is.

2. Wasgoed dat niet erg vuil is, krijgt u ook zonder voorwas en op lagere temperatuur schoon. Dat levert u een besparing op van 10 à 20%.

3. Gebruik de spaartoets wanneer mogelijk. Behalve energie bespaart u zo ook 20 tot 40 liter water.

4. Zwier het wasgoed eerst droog in de wasautomaat vóór u het in de droogautomaat stopt. Het wasgoed bevat dan minder vocht en dus zal de droogautomaat minder lang moeten draaien.

5. Als het weer meezit, droogt u de was natuurlijk buiten aan de wasdraad.

Verwarming

1. Als u er niet bent, hoeft de verwarming uiteraard niet op volle toeren te draaien. Wanneer u op reis vertrekt, zet u de verwarming op waakstand (antivriesstand) of op heel lage temperatuur. Zorg wel dat de installatie niet kan bevriezen.

2. Wanneer er een raam openstaat, draait u de thermostaatkranen van de radiators en convectors dicht.

3. Stem de temperatuur van de ketel manueel af op het seizoen indien u met een gesloten regeling werkt.

4. In een bestaande woning bekleedt u de muur achter de radiators met reflecterende isolatiefolie. Zo dijkt u het energieverlies per radiator met 5 tot 10% in.

5. Overdag verwarmt u enkel de vertrekken waarin u echt vertoeft.

Warm water

1. Voor een bad is ongeveer dubbel zoveel water nodig als voor een douche. Door te douchen in plaats van te baden, kan een gezin met kinderen al gauw 200 euro per jaar besparen.

2. Een spaardouchekop verbruikt tot 50% minder water dan een gewone douchekop.

3. Thermostatische mengkranen bieden niet enkel meer comfort, ze zijn ook zuiniger en uiteraard veiliger, vooral dan voor het jonge volkje.

Deze tips werden u aangeboden door de beurs bouw & reno. Deze beurs duurt nog tot en met zondag 20 januari.