Verbouwen

Uitgebluste kazerne wordt bruisend jeugdcentrum

Radar Architecten toverde in samenwerking met de architecten van patrimoniumonderhoud Antwerpen de oude rijkswachtkazerne van Ekeren om tot een modern en goed uitgerust jeugdcentrum. Zondag is het een van de Antwerpse projecten die open zijn voor het publiek op de Dag van de Architectuur.

Het nieuwe jeugdcentrum moet een toegankelijke trekpleister worden voor de jongeren uit Ekeren. Het project omvat de renovatie van het bestaande jeugdcentrum, nieuwbouw van repetitieruimtes en de heraanleg van het binnenplein. Een open en toegankelijke structuur was hierbij cruciaal voor de goede werking van het centrum. De stedelijke architecten van patrimoniumonderhoud en Radar architecten sloegen de handen in elkaar om die ambitie te realiseren.

Dag van de Architectuur

De voorbouw bevat door middel van een reorganisatie van de binnenruimtes een voldoende groot kantoor, jeugd- & infocentrum, knutselatelier, multimedialokaal, vergaderlokaal, speelzolder en de nodige sanitaire voorzieningen. Daarnaast is de voorbouw voorzien van een lift die past binnen de bestaande structuur van het gebouw.

Bijzonder gedetailleerd buitenschrijnwerk siert de inkom en de voorgevel is volledig gerestaureerd. De nieuwbouw van de repetitieruimtes zit achter het binnenplein. De heraanleg van het binnenplein is met dezelfde materialen heraangelegd maar met aandacht voor detaillering. De heraanleg neemt ook de nodige hellingen mee om alle gebouwen rolstoeltoegankelijk te maken. De Dag van de Architectuur is meteen de opendeurdag van het jeugdcentrum. Via verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden kan je kennis maken met de nieuwe look van de voormalige rijkswachtkazerne.

Ook interessant