Verbouwen

Studenten wonen in voormalige Antwerpse brandweerkazerne

Architectslab heeft de voormalige brandweerkazerne op de Kipdorp in Antwerpen omgevormd tot het woonproject Huys van Portugael. Het biedt een zeer diverse mix van 53 studentenwoningen, enerzijds gerealiseerd in de bestaande kazernevolumes, anderzijds strategisch toegevoegd als nieuwbouwvleugel. De overige volumes, gesitueerd rondom de binnentuin, bestaan 12 woningen waarbij wederom de sfeer en architecturale authenticiteit van de voormalige brandweerkazerne behouden blijft. Het ontwerp was in handen van Architectenlab en wordt opgeleverd in 2014.

Gevelstramien
Peter-Paul Piot van Architectenlab legt uit. “De bestaande volumes hadden een duidelijke structuur door een uitgesproken gevelstramien. Binnen dat kader moesten we aan de slag gaan. Het volumespel hebben we minimaal en haast onzichtbaar aangepast. De originele gevelcomposities hebben we hersteld naar de originele configuratie met enige verfijningen conform de hedendaagse noden. Wel hebben we met lichtinval en zicht gespeeld om de leefbaarheid te optimaliseren.”

Binnentuin
De belangrijkste uitdaging bij dit project was de transformatie qua bestemming en organisatie van een bestaand gebouw met grote erfgoedwaarde naar een hedendaags binnenstedelijk residentieel project dat moet voldoen aan de hedendaagse noden en regelgevingen. “Daarbij wilden we de authentieke sfeer niet verloren laten gaan, net zoals de architecturale kwaliteit en het waardevolle beeld van de gebouwen.Het project biedt een programma van diverse woontypologieën aan in een historisch waardevolle setting. Door een volledige ontsluiting houden we hectiek van de stad buiten het introverte binnengebied. Deze geborgen sfeer die versterkt wordt door de groene binnentuin is uniek op deze plaats in het centrum van Antwerpen,” vertelt Piot.

Lees verder op Architectura

Ook interessant