Architectuur

Uitbreiding in heuvels voor Fallingwater

Met in heuvels ingegraven hutten wordt het onderwijsprogramma rond het wereldberoemde huis Fallingwater uitgebreid. Het Canadese Patkau Architects heeft de bijbehorende prijsvraag gewonnen. Het bureau ontwierp zes kleine, duurzame ruimtes die in de heuvels worden geïntegreerd.

Het gaat om de eerste ontwerpprijsvraag die ooit is uitgeschreven voor architectonische ontwikkelingen rond het meesterwerk van Frank Lloyd Wright in het Amerikaanse Fayette County. De deelnemers was gevraagd een ontwerp te maken voor de uitbreiding van het onderwijsprogramma, omdat de huidige faciliteiten te klein zijn geworden.

De inzending van Patkau gaat dienen als basis voor het definitieve ontwerp. De jury noemt het ontwerp ‘in zijn subtiliteit provocerend’ en zegt dat het de discussie over ‘waar nog beweging mogelijk is in architectuur’ vooruit helpt. “De kracht ligt niet in wat er in zit, maar wat er uit is gelaten.”

De ruimtes zullen worden gerealiseerd in de heuvels van het reservaat Bear Run Nature, op enige afstand van Fallingwater. Volgens Lynda Waggoner, directeur van Fallingwater en van de organisatie die het gebouw beheert, wordt met de uitbreiding voldaan aan de wens van Edgar Kaufman (de oorspronkelijke opdrachtgever van Fallingwater).

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant