Architectuur

UR Architects ontwerpt bezoekerscentrum Natuurreservaat

Op 12 oktober presenteerde UR architects het winnend Open Oproep-project Bezoekerscentrum Natuurreservaat Hoge Bergen-Ekstergoor in Beerse op het event 10x20x20 in de Warande in Turnhout. Een opmerkelijk ontwerp waarbij de architectuur ondergeschikt werd aan de natuur.
Het programma van het masterplan omvat drie grote delen: een bezoekerscentrum (met tentoonstellingsruimte, auditorium, cafetaria, kantoor) in de oude hoeve, dienstgebouwen voor het natuurbeheer (veestal, werkplaats, loods) en een educatieve biotopentuin. De bouwheer vroeg expliciet om een low-budget, dienstbare architectuur. De architectuur ondergeschikt aan de natuur als het ware.

Conceptueel wordt er gewerkt met de inzet van bestaande elementen. Bestaande lijnvormige sporen (airstrip, kanaal) leiden tot een strakke ontsluitingsas. De veestal wordt opengemaakt, de dakvorm vermenigvuldigd, alle beheersfuncties worden zichtbaar als machinekamer van het natuurreservaat. Een nieuwe 'spine' maakt van de hoeve één coherent onthaal-gebouw. De biotopentuin toont het precaire proces van nieuwe natuur maken.

Uitdaging wordt troef

Het sterk uiteenlopende programma dat verschillende specialismen vergt, maakt een eenvoudig, logisch en samenhangend ontwerp geenszins evident. Agrarische functies moeten in verband en balans worden gebracht met onthaal- en educatieve functies. Een aanzienlijk ambitieniveau - het metterdaad tonen van het belang van natuur en ecologie.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be