Second Home

Tweede verblijf steeds populairder als extra inkomstenbron

Een chalet in de Alpen, een bungalow in de Ardennen, een appartement aan de Griekse kust of een vakantiehuis op een tropisch eiland. Steeds meer mensen zien een tweede verblijf als een rendementsvolle investering, zo blijkt uit het groeiende aantal bezoekers van de twee jaarlijkse beurs Second Home International. Deze wordt van 21 tot en met 23 februari gehouden in Flanders Expo Gent.

De meeste kopers van een tweede verblijf willen hun spaargeld actief benutten en er rendement uit halen. “Beleggen op de beurs is te riskant en sparen levert door de lage rentes weinig op. Een tweede verblijf is een waardevaste bestemming en door de crisis zijn veel prijzen binnen handbereik gekomen.” licht Henkjan Prins, exhibition manager van Second Home International, toe.

Passie

De zoektocht naar een tweede huis begint wel altijd met passie voor een land of regio. Vervolgens zijn veelgebruikte argumenten voor het selecteren van een locatie zon, rust en natuurschoon. Toplanden voor een tweede verblijf zijn Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Turkije en Oostenrijk. “Overigens is dit slechts een selectie van de 20 aanwezige landen, want op de beurs Second Home International zijn ook opkomende landen als Kaap Verdië en Mauritius vertegenwoordigd. Ook België biedt interessante mogelijkheden, dankzij recreatieparken met huizen in alle soorten en maten, in de Ardennen, Limburg of aan de kust.”

Verhuurrendement

Potentiële kopers gebruiken hun tweede verblijf vooral voor de eigen vakanties, maar steeds vaker verhuren zij hun woning, met name in het hoogseizoen. “Dat levert ze een aardig extra inkomen op, door verhuurrendementen van 4 tot 8%. Een deel van deze groep koopt zelfs specifiek voor dat rendement. Ook belastingtechnisch gezien is verhuren een interessante bron van inkomsten. In het laag- en middenseizoen verblijft de koper er zelf of verhuurt zijn verblijf aan derden.” Ongeveer een kwart van de kopers van een tweede verblijf wil een langere periode in het buitenland verblijven, maar wel het eigen huis in België aanhouden. “Denk bijvoorbeeld aan mensen die op weg zijn naar hun pensioen en een tweede verblijf willen kopen voor eigen gebruik. Zij willen de woning niet verhuren, maar wel familieleden en vrienden ruimschoots laten meegenieten.”

Goed laten voorlichten

Potentiële kopers moeten zich steeds goed afvragen wat ze met hun tweede verblijf willen. Gebruiken als tweede verblijf, permanent wonen of een combinatie van eigen vakantie of verhuur? “Het is belangrijk dat mensen zich van tevoren goed laten voorlichten over de fiscale en juridische regels en aankoopprocedures in het betreffende land. Om hierin meer inzicht te geven, bieden wij bezoekers van de beurs een uitgebreid programma van korte seminars en ervaringsverhalen van tweede verblijf kopers.”

Gratis met Bouw & Wonen naar Second Home International

Van 21 tot en met 23 februari vind de beurs Second Home International in Flanders Expo Gent plaats.

U kunt hier uw gratis inkomtickets downloaden

Ook interessant